сряда, май 27, 2020

Станишев похвали Борисов: Правителството се справи успешно с коронавируса

Мерките, които предприе българското правителство срещу разпространението на коронавируса, бяха навременни и успешни. Смятам, че това личи достатъчно ясно по броя на заразените у нас в сравнение с другите европейски страни. Това заяви в студиото на “Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев.

,,Оттук-нататък големият въпрос трябва да е съсредоточен върху социално-икономическите мерки. Според мен трябва много сериозно да се мисри за антикризисен щаб, защото вече са нанесени наистина сериозни щети върху икономиката ни. Тук трябва кабинетът да постигне национално съгласие с всички партии и да привлече необходимите икономически специалисти, за да бъдат чути повече мнения“, коментира Станишев.

Мерките на кабинета дадоха резултат: България е на челните места в Европа по най-ниска смъртност от COVID-19

По думите му за излизане от кризата е нужно солидарност от всички в ЕС, тъй като и най-силните икономики няма да се спасят, ако потънат и по-слабите.

,,Тази криза е симетрична, т.е. всички са под удара – и бедните, и богатите. Ето защо трябва в тази ситуация мерките да бъдат обърнати към бъдещето и да се издават еврооблигации. Така че или ще изплуваме всички заедно, или ще потънем един след друг“, обясни още лидерът на ПЕС.

,,Иска ми се да видя по-голяма активност на България в тази дискусия. Трябва да знаем какво искаме, защото много европейски средства в размер на милиарди са достъпни сега. В този момент България трябва да бъде по-активна и да има прозрачност и отчетност, за да може да стигнат пари до повече хора“, отбеляза той.

,,Да, съществува опасност от засилване на националистическата вълна, ако Европа не покаже обща солидарност. В противен случай това би довело до разпадане на ЕС като общност, поради което ЕС трябва да покаже решителност и кураж и да върви смело напред“, посочи в заключение Сергей Станишев.

Източник: Petel.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече