четвъртък, юни 24, 2021

Стефан Манов: Машинното гласуване ще върне доверието у хората, софтуерът не може да се манипулира

„Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на стария континент.“ В това бе категоричен Стефан Манов – заместник-председател на обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК) при изказването си в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според него е естествено, когато човек няма познания в една област, страхът от неизвестното да предизвиква една реакция на отхвърляне. Той обясни, че по света няма смесване на хартия и машини.

Манов отбеляза, че машинен вот се провежда в някои общини във Франция и Италия. „Въпросът е, когато не искаме нещо да се случи, ние казваме, че го няма. Това е много странно от експерти или хора, претендиращи да бъдат такива“, коментира Манов. Той даде пример и с Бразилия, която въвежда 100% машинен вот за четири години: „Бразилия е 77 пъти по-голяма от България, със 140 000 000 избиратели“.

По думите му България има нужда от машинно гласуване, защото на всички избори има огромно количество недействителни бюлетини.

„В България има купен и контролиран вот. Защо машините се борят срещу него – по две причини: купеният и контролиран вот се отчита, когато избирателят направи селфи в тъмната стаичка за гласуване, а пред машината това не може да се случи. Избирателят се отчита с комбинация от преференции. В българския Изборния кодекс (ИК) е заложено нещо много просто – машината изкарва разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. След това, можем да извършим контролно броене в секции на случаен принцип. Манипулация на софтуера няма как да се осъществи“, каза още заместник-председателят на обществения съвет на ЦИК. Според него, тези „безумни“ по думите му, протоколи – поправяни и коригирани, подриват доверието, а машините ще върнат доверието.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече