неделя, юни 26, 2022

Световната здравна организация: Задава се епидемия от морбили

Световната здравна организация изрази притеснение от възникване на епидемия от морбили в глобален мащаб. Причината – забавената или спряла ваксинация на децата. Проблемът е особено актуален в Украйна, където се води война, пише econ.bg.  

Световната здравна организация изрази притеснение от възникване на епидемия от морбили в глобален мащаб. Причината – забавената или спряла ваксинация на децата. Проблемът е особено актуален в Украйна, където се води война. 

Потвърдените случаи на морбили са нараснали с почти 80 процента в световен мащаб през първите два месеца на тази година. Това сочат данни на СЗО и УНИЦЕФ. В Украйна заради продължаващата война има сериозни нарушения в здравната система, включително рутинните имунизации. СЗО е сериозно загрижена за възникване на потенциална епидемия от морбили.  

Кампаниите за ваксинация на деца излязоха от ритъм в целия свят по време на пандемията от коронавирус. Имунизационните кампании за болести като коремен тиф и полиомиелит също бяха прекъснати.  

Тедрос Гебрейесус – генерален директор на СЗО: “Тази седмица е Световната имунизационна седмица, възможност да се подчертае невероятната сила на ваксините не само да спасяват животи, както и възможност за дълъг живот за всички. Но пандемията причини сериозни нарушения в програмите за имунизация в целия свят, излагайки на риск живота на милиони деца и отваряйки вратата за нови огнища на морбили и полиомиелит”.  

СЗО смята за крайно наложително ваксинацията да се върне в нормалния ритъм.  

Петте страни с най-големи нива на морбили в последните 12 месеца са Сомалия, Либерия, Йемен, Афганистан и Кот д’Ивоар. През този период е имало 21 големи огнища на болестта. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече