неделя, юни 26, 2022

СЗО: Намалете карантината за безсимптомните с положителен тест

От Световната здравна организация призоваваха страните в условията на Covid криза да намерят баланс между грижата за здравето на хората и икономиките на държавите, където има опасност от недостиг на персонал. На пресконференция директорът на програмата за извънредни ситуации в Световната здравна организация Майкъл Райън призова правителствата да намалят периода на изолация за безсимптомните пациенти с положителен Covid тест.

Още преди изказването му някои държави вече предприеха подобни стъпки. В Румъния карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, заяви министърът на здравеопазването Рафила. Той се обоснова с факта, че подобен период на изолация е валиден за други страни-членки на Европейския съюз. Министърът обаче допълни, че такъв период не може да бъде скъсен в Румъния поради нивото на ваксинация.

По-рано испанският премиер Педро Санчес също каза, че и там периодът на задължителна изолация за несимптомни пациенти ще бъде в 7, вместо сегашните 10 дни. Съединените Щати съкратиха този период в началото на тази седмица.

В Южна Африка пък, откъдето на практика тръгна разпространението на Омикрон, бе взето решение за отпадане на карантината и проследяването за хората без симптоми. Причината – според анализ заболяването от новия вариант не протича тежко, въпреки бързото му разпространение. Заразените, но асимптоматични, ще могат да се събират с други, стига да носят маска и спазват социална дистанция, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Последваха обаче протести и буквално преди часове това решение за промяна на карантината и проследяването на контакти на заразени беше спряно – засега, предаде Reuters. А в ЮАР новите случаи на коронавирус почнаха да спадат – месец, след като Омикрон стана видим и удари страната.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече