понеделник, март 1, 2021

СЗО не препоръчва пълно национално затваряне на България заради психичното здраве на хората

Ограничения в работата на баровете и ресторантите, но не и пълно национално затваряне – това е препоръката на Световната здравна организация (СЗО) за България. Мнението беше изразено от от представителят на СЗО в България Скендер Сила.

Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт, предупреди той в сутрешния блок на БНТ. В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна, коментира Сила.

Още в началото СЗО даде указания на държавите членки, включително България – има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията. Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе – носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход, обясни д-р Сила. За това се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, заедно можем да повлияем на тази болест в положителна посока, призова Сила.

Младите хора на България са най-добрата част от обществото, но те са и много динамични, обичат да пътуват, да се събират в заведения и трябва да внимават и да бъдат отговорни на този етап. Трябва да ограничим и семейните посещения при роднини, защото можем да ги заразим, обясни представителят на СЗО.

Все още ваксина срещу COVID-19 не е налице и докато това стане, трябва да се прилагат мерките. В страните от ЕС и България ваксината може би ще е налична в края на март, но трябва да подчертаем, че в началото ще се приоритизират някои групи като възрастните хора и медиците на първа линия, заяви още представителят на СЗО.

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията, не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече