вторник, юни 28, 2022

СЗО: Не препоръчваме ваксинация на деца и юноши

Ваксинацията на деца не се препоръчва от СЗО

Световната здравна организация не препоръчва универсална ваксинация на деца и юноши срещу COVID, тъй като има малко случаи на сериозно заболяване в тази възрастова група. В допълнение, в редица страни все още пълнолетното население не е ваксинирано. Това се казва в изявление, оповестено от стратегическата консултативна група от експерти по имунизация на СЗО, предаде Факти.

„СЗО понастоящем не препоръчва ваксинация на деца и юноши, тъй като тежестта на Covid в тази възрастова група е ниска и защото не е постигнато широко ваксинационно покритие във всички страни“, казва се изявлението.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново обърна внимание на липсата на справедливост при разпределението на ваксините по света. „Докато някои страни сега прилагат бустерни дози, само половината от държавите-членки на СЗО ще успеят да постигнат ваксинация на 40% от населението си до края на годината“, каза той, цитирайки „дисбаланси в глобалното предлагане на „ваксини“. Ръководителят на СЗО цитира данни, според които сега в света „около 20% от всички дози на ваксината се използват ежедневно за бустерни и допълнителни ваксинации“. Липсата на равен достъп до ваксини в света „коства много животи“, каза Гебрейесус.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече