сряда, януари 19, 2022

СЗО официално: Няма нито един починал от Омикрон

Все повече стават данните, че Омикрон е много по-лек от Делта.

Засега няма нито един починал, въпреки много бързото разпространение.

Световната здравна организация заяви в преди минути, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на вируса – Oмикрон, предаде АФП. СЗО съобщи, че събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Но въпреки нарастващия брой държави, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи. „Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в Женева, предаде Дебати.

„Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече доказателства.“ „Колкото повече държави… продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта „Омикрон“, толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи.“ Докато Омикрон разтърси света, Линдмайер също така призова хората да внимават за варианта Делта, който представлява 99,8 % от последователностите, качени в глобалната научна инициатива GISAID с образци, събрани през последните 60 дни.

„Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта“, подчерта той. Линдмайер добави: „Ограниченията, които бяха въведени в много страни само преди две седмици – отново затваряне на икономическите обекти, блокиране на някои райони, затваряне на коледните пазари в някои части на Европа – това беше направено преди появата на Oмикрон заради увеличаването на случаите на Делта. Нека не изпускаме това от поглед.“ Говорителят призова хората да използват доказани мерки, за да се предпазят от Делта – и по този начин от Омикрон. От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама Омикрон, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

С разпространението на Омикрон от различни страни се появяват отделни сведения. „Това, което трябва да направим, е да вземем всички тези наблюдения, оценки и тестове и да съберем тази информация, след което да накараме експертите да я разгледат, внимателно да я претеглят и да излязат с оценка. Това ще отнеме известно време“, казва Линдмайер. Предварителните данни показват, че е налице по-висока предаваемост.
 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече