вторник, юни 28, 2022

СЗО с коментар: Изкуствено ли е създаден Омикрон?

Според представител на СЗО, никой учен дори не би обмислил изкуствено да създаде вирус, който да се движи свободно сред хората. При появата на подобни вируси, винаги се появяват такива митове, обясни още представителят на СЗО

Предположението, че щамът на коронавируса Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с конкретни данни. Това заяви Мелита Вуйнович, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия.

Коментирайки предположенията на експертите, че Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това „е имало много спекулации дори за самия COVID”, пише БГНЕС.

„Много се съмнявам, че това експертно становище се основава на конкретни данни”, подчерта Вуйнович.

„Провеждат се много научни изследвания. Но няма данни някой да е създал нещо изкуствено. В момента науката работи върху това да създаде ваксина, която да предпазва. Но да се създаде вирус, който да пътува и да се движи толкова свободно, никой учен дори не обмисля сериозно. Това е по-скоро мит или градска легенда, които винаги се появяват, когато в света се случи нещо тежко. Но няма научна обосновка за това”, категорична е тя.

Вуйнович изтъкна, че през октомври миналата година СЗО е създала стратегическа група (Научно-консултативна група по нововъзникващи опасни патогени – SAGO) от експерти от цял свят, която да разглежда произхода и еволюцията на самия вирус.

„Досега тази стратегическа група се е събирала седем пъти и се обсъждат всички възможности”, добави тя.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече