сряда, септември 29, 2021

СЗО в България: Мъжете се опитват да разредят стреса от епидемията с алкохол и имаме вече 17 убити жени

Несигурността и стреса от епидемията в България кара мъжете да разреждат стреса с алкохол, а жените да прибягват до лекарства, които не са им предписани от лекар. Това съобщи в ефира на бТВ представителят на СЗО в България доц. Михаил Околийски.

Липсата на изход, стесненият кръгозор води до увеличен алкохол, което пък води до повишени нива на агресия и вече имаме около 17 жени, убити от партньорите си от началото на пандемията в България. Имаме много голям взрив на сигнали за домашно насилие и това нещо е в резултат на тази несигурност на хората, посочи той.

Според него е добре, че правителството е приело нова програма за борба с домашното насилие, която СЗО подкрепя. 

В България имаме традиционно високи нива на прием на алкохол и при двата пола, но в рамките на тази епидемия употребата му се засили още повече. Което пък показва липсата на разбиране на това, че има и други методи за справяне със стреса, посочи Околийски.

Опитваме се от СЗО да преговаряме със здравното министерство да разкрие допълнителни услуги за консултиране по психично здраве, Проблемът отново е, че Здравната каса плаща само психиатрични услуги, а не и психотерапевтични, допълни той.

Добре е да се намали цената на PCR тестовете за хората, защото според СЗО  стратегията за борба с пандемията е масовото тестване и изолация на хората, които са заразени. Мерките трябва да се спазват. Няма смисъл да се затягат някакви мерки, които не се спазват. аз нямам наблюдение да се спазват адекватно, смята Околийски. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече