вторник, януари 19, 2021

The Times: Швеция прилага различен подход в борбата срещу коронавируса, разчита на груповия имунитет срещу COVID-19″

Швеция реши да поеме по друг път в борбата с коронавируса: като
отказа да наложи строг режим на изолация на гражданите, властите позволяват COVID-19 да се разпространява бавно в цялата страна, като същевременно защити уязвимите групи от населението, така че хората да придобият групов имунитет срещу новата инфекция, пише британският национален ежедневник The Times. Според плана, когато броят на заразените достигне 60% от населението на страната, Швеция ще бъде в безопасност, като същевременно ще избегне рязък скок на инфекциозните заболявания през есента.

Към настоящия момент в скандинавската страна са регистрирани повече от 6 хиляди случая на COVID-19, като 373 от тях са фатални.

Въпреки това водещите здравни експерти в страната смятат, че краят на епидемията – или поне началото на края – е близо. Един математик, който работи в тясно сътрудничество с държавата, прогнозира, че до средата на май 60% от населението ще се зарази с коронавируса. Шведите обаче смятат, че това не е лошо. Напротив, според тях това ще означава, че страната ще получи групов имунитет и ситуацията ще започне да се връща към нормалното.

„Всички държави се опитват да действат по най-добрия за тях начин. Живеехме в Париж, така че знаем, че всичко е малко по-различно: може би ограниченията ще им бъдат от полза повече. В Швеция имаме различен манталитет. Ние слушаме нашето правителство и му вярваме“, разказва пред изданието местен жител.

Във Великобритания самата идея, че хората ще умрат вследствие на групов имунитет и здравната система ще бъде под силен натиск провокира обществена реакция, която накара Борис Джонсън да промени изцяло стратегията си за борба с коронавируса. Шведите са оптимисти за това начинание. Според проучването на YouGov, в което участваха представители на 26 държави, именно те най-малко се страхуват от заразяване с новия коронавирус.

Подобна стратегия до голяма степен зависи от доверието в правителството и по-специално в аполитично здравно ведомство, което води борбата срещу болестта. Лицето на тази институция е главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел. За изненада на мнозина, небрежните му дрехи, в съчетание със спокойното му поведение на пресконференциите, го превърнаха в нещо като рок звезда.

Изглежда гражданите на Швеция наистина се доверяват на управляващите ги. Според едно проучване около три четвърти от шведите са най-малкото уверени, че властите предприемат всички необходими мерки за борба с вируса. Не е ясно обаче дали режимът на дългосрочна изолация ще спаси животи. Учени от Харвардския университет са на мение, че социалната изолация може да доведе до рязко увеличение на броя на инфекциозните заболявания през есента, което ще нанесе повече щети.

Не всички обаче подкрепят шведския модел. Тегнел и неговата агенция бяха остро критикувани от учени, които не смятат подобно поведение за най-добрата тактика. „Техният курс е да правят малко и да правят твърде късно“, казва Холгер Рутцен, професор по математическа статистика в Техническия университет в Чалмърс.

Учените в момента не знаят точно колко шведи са с коронавирус. Професорът по математика от Стокхолмския университет Том Бритън моделира разпространението на болестта. „Вярвам, че около 10% от населението е заразено. Най-много ще бъдат инфектирани този месец, през април. Но колко точно – това ще зависи от нашите действия. Ако моите предположения бъдат потвърдени, до края на април около половината от населението може да се зарази“.

До средата на май, според изчисленията на Бритън, 60% от шведите може вече да имат коронавирус – именно с тази цифра започва да действа и груповият имунитет. „Предимството на груповия имунитет е, че когато се появи, страната вече е в безопасност. Но недостатъкът е, че хората в страната се заразяват и ако това се случи твърде бързо, болниците няма да се справят“, обяснява ученият.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече