сряда, октомври 21, 2020

Томислав Дончев: Утре отпадат и КПП-тата

Извънредното положение ще отпадне, ако парламентът го гласува

Извънредното положение помогна да смекчим първия удар за масово заразяване, за подготовка. За месец и половина изминахме дълъг път – от шиене на костюми, до това обществото да се учи за обстановката. Това заяви пред БТВ вицепремиерът

“Сега минаваме в една преходна фаза за една нова нормалност. Приближаваме се до живота преди пандемията. Утре отпадат и КПП-тата”, каза още той.  “Министърът на здравеопазването ще може да ограничава дадени области, ако има огнище”, разкри Дончев част от мерките след 14 май.

“Не мога да обещая, че детските градини ще отворят на 14 май. Децата са по-малко засегнати от вируса, но лесно могат да се превърнат в заразители на бабите и дядовците си”, разкри вицепремиерът.

“Очакват се още няколко пика – през есента и зимата, има такъв сценарий, който казва, че с този вирус ще живеем както с грипа, очаква се че и през лятото вирусът ще затихне”, коментира още той.

“Театрите и моловете ще се отворят когато има траен спад на вируса. Искаме да съхраним здравето на хората. Театрите и кината са много рискови. Климатизацията подпомага заразата. Готови сме да либерализираме всяка мярка когато има спад”, допълни Дончев.

“Има страни, които махнаха извънредното положение и такива, които го удължиха до средата на лятото. Извънредното положение дава повод за спекулации. Всички системи ще се опитат да се възстановят след 14 май. Целият останал стопански живот, без моловете, кината и театрите, ще заработят”, коментира вицепремиерът.

“В началото гражданите имаха огромна необходимост да получават информация за вируса. За месец и половина гражданите разбираха за вируса от брифингите”, заяви още той.

Томислав Дончев заяви, че се обсъждат допълнителни икономически мерки за най-засегнатите бизнеси.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече