сряда, април 14, 2021

Томислав Дончев: В интерес на партията е да отидем на избори веднага, но държавният интерес е друг

Правителството не мисли да подава оставка в този момент. Това разкри вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това, което се случва на площада, е практика по демокрация. Много съжалявам, че не мога да си заведа студентите там. Опитвам се да чуя всяко искане, всяко недоволството, макар и да са полифонични, макар и да са взаимно изключващи се. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат, отколкото да говорят. Свободата на демокрацията работи през институциите. Няма как да имаме и свобода и демокрация без да има институции. Имаме правителство, президент, избрани по правила. Отнасяме се с респект към всяко гражданско искане, но демокрацията е и това. Не обмисляме оставка, макар че конюнктурният политически интерес предполага, много по-изгодно от партийна гледна точка да отидем на избори веднага. Няма подобни критерии – колко човека, колко време, за това дали да подадем оставка. Тук имаме типичен сблъсък на партийния и държавния интерес. Партийният избор е да отидем на избори веднага. Има проблем в опозицията, имаме протест, многоброен, в голямата си част спонтанен, с разнопосочни искания, който не е катализирал в ясна политическа формация. Конюнктурният интерес предполага да се ходи на избори веднага, държавният интерес обаче е друг“, каза той в ефира на „Нова телевизия“.

За думите на Цветан Цветанов, че ако сега има избори ГЕРБ ще загуби половината от избирателите си, той каза: „Представяте ли си какво прави едногодишен катарзис. И аз така си мисля – да спра за една година и да се върна с повишена мощност и просветлен. Не очакваме да загубим половината си депутати“.

„По принцип организирането на протест в подкрепа на правителството е някакъв странен жанр, но имаше конкретен повод – приемането на България в чакалнята на Еврозоната. А и в организациите има енергия: „Няма да ви  оставим, не отстъпвайте“. Сблъсъците не бяха по наша вина. Интересна логика: „Ако нямаше наши симпатизанти нямаше да има бити. Това означава ли – да не се появява никой, заради опасността да бъде бит“. Драматургията иска да представи нещата, че от едната страна е мракобесното правителство, а от другата страна са гражданите. Но има и други граждани“, подчерта той. 

Запитан за полицейско насилие по време на протестите, той каза: „Лошо. Има проверка. Видях клипа. Със сигурност профилът на момчето изобщо не дава вид да е с такъв по-агресивен профил, защото имаше и такива елементи. Подозирам, че е станало случайна жертва при някой сблъсък. В такава адреналинова ситуация полицаят не винаги може да прецени кой точно е удрял, кой точно е замерял. Това е мое предположение. От друга страна, няма да Ви отвръщам с това, че има и бити полицаи, което също е факт. Няма как когато някой нападне полицай и в името на гражданския мир той да каже „предавам се“.

„Вотът на недоверие според мен е политическа грешка – след един неуспешен, да вкарваш втори. Тази коалиция е единствената възможна управленска конфигурация, която може да породи този парламент. Не виждам особена алтернатива, не виждам друг политически формат. Целите на правителството са да си свършим работата. Ако единствената ни цел е оцеляването, това е нелепо и грозно. Оцеляването не може да бъде цел, не може да бъде мисия. Аз искрено се надявам от тази гражданска енергия, разпиляна на площада, по някакъв начин да се катализира. Да се появи водач, който да представи конкретни искания. Защото омразата не е кауза, омразата е самоотрицание. Аз гледам с респект на правото на гражданите да не ни харесват. Но ми е болно, когато тази гражданска енергия, е разпиляна. Избори имаше миналата година, имаше и пролетта. Ние не можем да правим избори докато на някой му харесва резултата. Едно правителство не може да участва на инат“, коментира още вицепремиерът.

Запитан какво иска да каже на протестиращите, той отговори: „Искам да ги слушам. Всички политици, в това число и ние, в годините назад не сме си свършили докрай работата. Щом има усещане за несправедливост, щом има искане за още свобода, за още демокрация, щом има призиви за борба с корупцията, означава, че всички политици, в това число и ние, не сме си свършили работата докрай“. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече