сряда, януари 27, 2021

Тревога: Масов мор на диви свине край Търговище

Труповете на петнайсетина диви свине са открити от ловци в неделя, 6 октомври, в обрасла с храсти местност между селата Върбица и Менгишево на около 30 км от Търговище. Местните хора предполагат, че това е нов тежък случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в региона. Сигналът е подаден в Държавното горско стопанство-Върбица, съобщи Североизточното държавно предприятие.

Служители на стопанството и ловният експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов са обходили района и сигналът е потвърден. „Открити са няколко мъртви диви свине в захрастена местност между Върбица и село Менгишево извън горските територии“, се казва в съобщението.На мястото са изпратени служители на стопанството и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ). Извършва се претърсване на целият район.

От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция. Сигналът за мъртвите животни е подаден от ловците от дружината в района едва на втория ден от откриването на сезона за групов лов на дива свиня.

В област Търговище е и последният случай на Африканска чума по свинете, обявен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) миналата седмица. Инфекцията беше установена на 3 октомври при дива свиня в гориста местност близо до кв. Кованлъка на град Търговище.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече