петък, октомври 22, 2021

Турция спря военната операция в Сирия

Решението идва след посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео в Анкара

Турция спира военната офанзива в Сирия. Информацията дойде след срещата между президента Реджеп Ердоган и вицепрезидента на Съединените щати Майк Пенс.
Доналд Тръмп нарече последното развитие на кризата “страхотна новина”. А американците твърдят, че кюрдите вече се изтеглят като част от сделката.

Преди около 2 часа стана ясно, че Реджеп Ердоган е отстъпил пред исканията на американците. Вицепрезидентът Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео отидоха на спешна визита в Анкара. Ердоган ги прие и срещата им се проточи над 4 часа. Накрая беше договорено спиране на огъня. Доналд Тръмп написа: “Страхотна новина от Турция. Скоро ще има изявления на вицепрезидента и секретаря Помпео. Благодаря на Ердоган. Милиони животи ще бъдат спасени”.

Военната операция спира за 5 дни. В този период кюрдските милиции ще могат да се изтеглят от 30-километровия коридор по турската граница, който Анкара предвиждаше да разчисти със сила. След оттеглянето им, зоната ще бъде под контрола на турската армия. А Тръмп продължи да пише от Вашингтон. “Тази сделка нямаше да е възможна преди три дни. Има нужда от малко “груба” любов, за да се случат нещата. Страхотно за всички. Гордея се с вас!”, написа още президентът на САЩ.

Американците свалят новоналожените санкции срещу Турция. Но остава в сила делото срещу турската Халкбанк, като Пенс казал на Ердоган, че не може да заповядва на прокуратурата в Ню Йорк, информира Нова.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече