събота, септември 18, 2021

Учен обяви как можем сами да се спасим от усложнения при коронавирус

Редовните физически упражнения могат значително да намалят риска от синдрома на остър респираторен ситрес (ARDS), който е основната причина за смърт при пациенти с коронавирус. Това обяви Джен Ян, доктор на науките, който е и директор на Центърса за изследване на скелетните мускули в Центъра за сърдечно-съдови излседвания на университета във Вирджиния, САЩ. Резултатите от неговото изследване бяха публикувани на страницата на учебното заведение. Ян призова хората да спортуват, макар условията на изолация да затрудняват това.

Резултатите от медицинските изследвания „силно подкрепят“ възможността физическите упражнения да предотвратят или поне да намалят тежестта на синдрома, който засяга между 3% и 17% от всички пациенти с COVID-19. Изследванията, проведени преди пандемията, предполагат, че приблизително 45% от болните, които развият тежък ARDS, ще умрат.

„Всичко, което ви казват сега, е или да спазвате социална дистанция, или ще ви поставят на командно дишане, сякаш всичко, което можем да направим, е да спазваме дистанция или да разчитаме на апарати за изкуствено дишане, за да оцелеем, ако се заразим. Обратната страна на нещата е, че приблизително 80% от потвърдените пациенти с COVID-19 имат леки симптоми без нужда от респираторна подкрепа. Въпросът е защо. Нашите открития за ендогенен антиоксидантен ензим дават важни улики и ни интригуват да разработим нова терапевтична терапия за ARDS, причинена от COVID-19“, заяви ученият.

Ян състави задълбочен преглед на съществуващите медицински изследвания, включително и на своето, разглеждайки антиоксидант, известен като „извънклетъчна супероксидна дисмутаза“ (EcSOD). Този мощен антиоксидант преследва вредните свободни радикали, като защитава тъканите ни и помага за предотвратяване на болести. Нашите мускули естествено създават EcSOD, отделяйки го в циркулацията, за да позволи свързване с други жизненоважни органи.

Производството му обаче се усилва чрез сърдечно-съдови упражнения. Изследванията показват, че дори само една сесия упражнения увеличава производството на антиоксиданта и Джен Ян приканва хората да намерят начин да спортуват.

„Не можем да живеем завинаги в изолация. Редовните упражнения имат много повече ползи за здравето, отколкото знаем. Защитата от това тежко респираторно заболяване е само един от многото примери“, категоричен бе той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече