понеделник, януари 18, 2021

Учени: Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

Водата за уста може да убие коронавируса в рамките на 30 секунди, сочи ново проучване на учени от университета в Кардиф, пише BBC.
Предварителните данни са обещаващи, oтбелязват специалистите. Te са тествали вода с уста със съдържание на цетипиридиниев хлорид с концентрация поне 0,07%.

За да репликират средата в лабораторни условия, учените създали бактериалните особености на човешкия назофарингс.

Въпреки, че изследванията сочат, че тя може да помогне за унищожаването на вируса в слюнката, няма доказателства, че би могла да се използва и като лечение на коронавирус, тъй като няма как да достигне до дихателните пътища или белите дробове.

Това не е първото проучване, което показва ефективността на водата за уста при борбата с коронавируса. При други изследвания учените откриват, че редовната ѝ употреба намалява вирусния товар в устната кухина на болните и по-този начин те по-трудно разпространяват вируса.

Друго изследване, проведено от група специалисти по молекулярна и медицинска вирусология в Рурския университет в Бохум заедно с техни колеги от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен, също показва, че клетките на вируса Sars-Cov-2 „излизат от строя“ с помощта на водата за уста.

Учените изследвали осем вида тоалетна вода за уста с различен състав, които се продават в аптеките в Германия. Във всяка от водите са поставяни вирусни частици от Sars-Cov-2, разклащайки сместа в продължение на 30 секунди, за да симулират ефекта на плакнене на устата.

Резултатите показали, че всички видове вода за уста намалявали първоначалния титър на вируса. В случаите, когато „плакненето“ се правело три поредни пъти, титърът намалявал до такава степен, че вирусът на практика не е можел да бъде открит.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече