неделя, март 7, 2021

Ученият, предсказал разпадането на СССР, сега сочи краха на САЩ

Норвежкият социолог Юхан Галтунг, предсказал разпадането на СССР, направил прогноза за краха на САЩ: според него, процесът започнал през 2020 г. и ще завърши през 2025 г. Публикацията е на radarmedia.net с позоваване на Life.

Порталът отбелязва, че Галтунг предрекъл изчезването на Съветския съюз десет години преди това, още през 1980 г. За своята прогноза той използвал търсенето на противоречия и преброил в СССР пет фактора, правещи невъзможно по-нататъшното съществуване на страната в този вид.

В случая със САЩ Галтунг също намерил 5 непримирими противоречия: несъответствие между икономическия ръст и разпределение на благата, търговските войни с други страни, нахлуването на САЩ в други страни и ответен тероризъм, сериозни културни разногласия между Щатите и техните съюзници, конфликти на САЩ със страни от Азия.

С Галтунг обаче не е съгласен норвежкият учен, професор в катедрата по глобална история в Университета в Осло Терие Квест. Според изданието „Рамблер”, Квест счита, че светът ще види разцвета на американската хегемония, а не нейния крах.

Ученият обръща внимание, че за първи път след Втората световна война САЩ имат собствен нефт, страната се намира в челото на технологичната промишлена революция и се явява дом на най-големите компании в световната история – Apple, Google, Facebook, Amazon и Microsoft.

Освен това във военно отношение САЩ превъзхождат всички съвременни държави и империи в миналото, а също така имат съюзници по целия свят, включително 30 члена на НАТО.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече