неделя, юни 26, 2022

Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки.

Това става възможно с предложения за промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание от управляващата коалиция. Действащата в момента извънредна епидемична обстановка е в сила до 31 март, така че промените би трябвало да се приемат преди края на месеца.

С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.

В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.

По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни, пише 24 часа.

Преди 2 години на Международния ден на жената – 8 март, на извънреден брифинг в МС бяха обявени първите четири случая на коронавирус в България. Първите двама бяха мъж на 27 г. от Плевен и жена на 75 г. в Габрово. След повторно изследване и тестване на контактните положителни излязоха пробите и на 40-годишна медсестра от Габрово и 61-годишен мъж от Плевен.

Информацията съобщи шефът на сформирания преди това кризисен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски. На извънредно заседание на кабинета “Борисов” се предприеха и първите стъпки за ограничаване на вируса. Сред тях – пълната забрана за събирания на хора на закрито – в театри, кина, концертни зали, както и бе удължена грипната ваканция за учениците в Плевен и Габрово до 15 март, а в останалите области – до 11 март.

По-малко от седмица след първите регистрирани с коронавирус у нас, когато заразените набъбнаха до 23-ма – на 13 март, депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение за 1 месец. Така за броени дни на изходите на градовете бяха въведени КПП-та, а след емоционално слово на проф. Венцислав Мутафчийски.

Хората се страхуваха, затворени бяха дори парковете и градинките, властта говореше за чували за трупове, от хипермаркетите се изкупуваха тонове дезинфектанти, тоалетна хартия, пакетирани храни.

2 години по-късно драконовските мерки са вече почти забравени, а и немислими. В трите предизборни кампании през 2021 г. партиите се надпреварваха в обещанията си да смекчат противоепидемичните мерки. И това на фона на хиляди заразени на ден и стотици умиращи на денонощие, припомня 24 часа.

България стана първа по смъртност и последна по ваксинации в Европейския съюз, въпреки че страната ни се запаси с всички одобрени ваксини. Над 35 хиляди са починалите от COVID у нас от началото на пандемията, но и това не стресна българина – масово мерките се спазват проформа, протестиращи периодично горят маски, насърчавани от партийни лидери и депутати, а дори сред лекарите и учителите имунизираните не са мнозинство. От седмици приемаме за добра новина по 2000 нови случая дневно – вярно, след омикрон цунамито това е затишие, но не и знак да сме спокойни. А властта вече обяви премахването на зеления сертификат.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече