четвъртък, септември 24, 2020

Ураганът „Дориан“ достигна до четвърта категория и приближава Флорида

От Националният център по ураганите в САЩ заявиха, че ураганът „Дориан“ се движи в посока към Бахамските острови и Флорида, достигнал е до четвърта категория, ветровете на бурята достигат до 220 км/ч, а силата й може да се увеличи дори повече, съобщава американската медия Voice of America.

“Очаква се „Дориан“ да остане силен ураган през следващите няколко дни“, заявиха от центъра.

„Бурята се очаква да застигне Флорида в късните часове в понеделник“, добавиха те.

Бахамското правителство издаде предупреждение за ураган в северозападните Бахамски острови, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в щата Флорида.

От Националният център по ураганите заявиха също, че бедствието се движи бавно, със скорост от 17 км/ч, което може да причини продължителни дъждове, ветрове и допълнителни бури, които да доведат до наводнения.

Синоптиците очакваха, че „Дориан“ може да се удари в югоизточната част на Флорида, но най-новите прогнози показват и, че има шанс бурята да се обърне на север и да връхлети източното крайбрежие на САЩ. Отбелязва се, че към момента движението на бедствието е много непредсказуемо.

Бурите от категория четири са способни на това, което експертите определят като катастрофални щети, унищожаване на домове и сгради, разрушаване на пътища и събаряне на дървета и електропроводи.

Обявяването на извънредно положение във Флорида проправя пътя за разполагането на сили на Националната гвардия и осигуряването на повече гориво за щата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планирано пътуване до Полша, за да „гарантира, че всички ресурси на федералното правителство са съсредоточени върху пристигащата буря“.

Властите във Флорида все още не са наредили масови евакуации, тъй като още не съвсем ясно къде ще връхлети бедствието. Жителите на щата все пак пълнят резервоарите си с газ, в случай че трябва да напуснат домовете си. По-рано имаше информация за опашки пред супермаркети и бензиностанции в щата, като властите наредиха и полицейски ескорт за цистерните, които снабдяват градовете във Флорида с гориво.

Губернаторът на щата Рон ДеСантис призова жителите да се запасят с храна, вода и лекарства за поне седмица и да са готови за прекъсване в електрозахранването за дни наред, ако „Дориан“ удари Флорида.

Ако ураганът наистина връхлети щата в понеделник, се очаква и международното летище в Орландо да бъде затворено.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече