четвъртък, май 28, 2020

В Китай за 11 дни строят завод за маски. „Все едно печаташ пари“, казва собственикът

След като Китай успя да построи две болници за по десетина дни, не е учудващо, че за толкова време в разгара на кризата Гуан Сюндзъ построи завод за предпазни маски. В него се произвежда маски N95, които могат да предпазят от зараза. 34-годишен предприемач е насочил производството към нови пазари като Италия – страната с най-много жертви в света от новия коронавирус.

Гуан Сюндзъ споделя, че вече е изпратил един милион маски в Италия.

„Една машина за производство на маски се превърна в истинска печатница на пари“, казва на Шъ Синхуей, директор на продажбите на базирана в Дунгуан в Южен Китай компания. Цените му се увеличиха от по-малко от един евроцент преди до няколко евроцента на бройка.

„Произвеждаме по 60 000 до 70 000 маски дневно. Това е като да произвеждаме пари“, обобщава той.

Ци Гуанту инвестира над 50 милиона юана (6,5 милиона евро) в завода си, който  също е в Дунгуан. Производството не спира 24 часа в денонощието.

Инвестициите в завода ще бъдат възстановени, убеден е той. „Да си върнем направените инвестиции не е проблем“, уверява Ци Гуанту. Той е получил 200 поръчки на обща стойност 100 милиона юана (13 милиона евро). „Машините за производство се амортизират за 15 дни“, казва със задоволство бизнесменът.

В Китай през първите два месеца на 2020 г. са регистрирани 8 950 нови производителя на маски, показва справка за китайските компании Тиенянча.

Световният недостиг на маски също стана причина за рязък скок на цените на суровините.

Според производител на маски, цената на плата е скочила от 10 000 на 480 000 юана на тон (от 1300 на 62 000 евро).

Според официалните данни Китай произвежда ежедневно 116 милиона маски. Голяма част от тях са предназначени за износ.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече