неделя, януари 24, 2021

В присъствието на стотици граждани в Плевен бе открит паметникът на героите от Дойран

В Плевен бе открит паметник на героите от Дойран, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.

Това се случи с официален ритуал в Плевен. Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Той е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

Фигурата на генерал Владимир Вазов гледа на Запад към Македония, а идеята за изграждане на този паметник е на основателя на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов. Събитието започна с приемане на почетния караул от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на пл. „Свободата“ в Плевен. Присъстваха още народни представители, кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров и стотици родолюбиви граждани.

Плевенски свещеници отслужиха водосвет, а венци и цветя бяха поднесени от официалните гости и гражданите.

Виолета КРЪСТЕВА

Източник: Focus-news

Подобни публикации
1 Коментар
  1. Камен Бурелски казва

    Защо в нито една от информациите за тържеството по откриването на паметника, не се споменавапимето нап автора на композицията?! Защо авторът не е поканен да присъствува на официалното откриване?! Случайно научих че авторът на това великолепно произведение на изкуството е професор Величко Минеков, творец със световна слава с чиито произведения се гордеят много от най-големите галерии и паркове в света. Срамота за организаторите.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече