събота, октомври 16, 2021

Ваксината на „Pfizer“ предотвратява тежкото протичане на болестта, но не е ясно дали спира пренасянето на коронавируса

По първоначални данни от израелската ваксинационна кампания ваксината на компаниите „Pfizer“/ “BioNTech“ предпазва от сериозно разболяване, но все още не е ясно дали забавя предаването на вируса или подпомага придобиването на стаден имунитет.

В Израел се провежда най-бързата ваксинационна кампания на глава от населението, ръководена от международни експерти.
Докато много страни все още се борят със забавянето на доставките, Израел напредва със завидни темпове още от месец декември миналата година.

Ход на масовата ваксинация в Израел
До момента 35% от 9-милионното население е получило първата доза от ваксината срещу коронавирус.

1,8 милиона от тях са приели и втората доза, като повечето са хора над 60-годишна възраст.

От здравното министерство съобщиха, че считано от 04.02.2021 г. всички израелски граждани над 16 години могат да се запишат за ваксинация, с което се сваля предишната възрастова граница от 35 години.

На 03.02.2021 г. министерството призова четирите организации, предоставящи здравни услуги в Израел, да се фокусират върху ваксиниране на хората над 50-годишна възраст и онези, които живеят сами и са трудноподвижни.

Държавата успя да подсигури достатъчно количество от коронавирусната ваксина, като плати цена, по-висока от пазарната, и се споразумя с компанията „Pfizer“ да изпраща данни от кампанията.

Споразумението гласи, че Израел, която притежава една от най-сложните системи за медицински данни, ще споделя в реално време информация за ефекта от ваксината, както и степента на стаден имунитет.

Директна и индиректна защита
Ран Балисър, председател на израелската комисия по въпросите на COVID-19, подчерта, че е важно да се разграничат двата ефекта от приема на ваксината.

От една страна тя осигурява така наречената „директна защита“ срещу симптомно разболяване и тежко протичане на болестта. От друга страна ваксината цели да изгради относително силен имунитет в достатъчно на брой хора, така че да се създаде нещо като „епидемиологична бариера“ срещу разпространението на коронавируса.

Според Балисър, който е ръководител на направление „Иновации“ в най-голямата израелска организация за здравни услуги „Clalit“, ваксината на „Pfizer“ подпомага по-лекото протичане на инфекцията, но все още не е ясно дали намалява разпространението й.

Известният експерт по обществено здраве Габи Барбаш от научния институт „Weizmann“ е на същото мнение: „Знаем, че ваксините намаляват броя на тежко преболедувалите COVID-19. Нищо повече. По въпроса за пренасянето на заразата нямаме достатъчно доказателства.“

Фаза IV
През ноември 2020 г. от компанията „Pfizer“ излязоха с изявление, че клиничните изпитвания от фаза III доказват ефективност на коронавирусната ваксина от 95%. Заради бързо задълбочаващата се здравна криза в световен мащаб препаратът получи ускорено одобрение, което означава, че базата данни на Израел е още по-ценна за компанията разработчик и не само.

Израелският институт за иновации и изследвания „Maccabi“ публикува доклад през изминалата седмица, който учените определиха като „първото и най-мащабно проучване върху фаза IV за ефективността на ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech.“

„Clalit“ и „Maccabi“ са две от четирите организации в страната, които доставят здравни услуги на населението. Те са пряко отговорни за гладкото протичане на масовата ваксинация и събирането на данни за резултатите от нея.

Служители от „Maccabi“ сравняват честотата на разболяване с COVID-19 през 12-те дни след поставяне на първата доза и същата честота между 13-ия и 24-ия ден. Според техните изчисления през втория период се наблюдава 51% спад в броя на лабораторно потвърдените случаи на коронавирус.

Габриел Кодик, който участва в изготвянето на доклада на института „Maccabi“, споделя: „Две седмици след първата доза се забелязва значително понижаване в броя инфектирани, но процесът не спира дотам.“

Още повече, че в Израел се тестват само граждани, които проявяват симптоми на инфекцията и не се изследват ваксинирани хора на случаен принцип. Така не става ясно каква част от тях са безсимптомни носители на вируса.

Ефект от втората доза
От компанията „Pfizer“ препоръчват ваксината да се приема двукратно, с интервал от 3 седмици между двата приема.

Управляващите в Израел уверяват, че имат достатъчно налични дози, за да спазят предписанието, което означава също така, че няма данни дали след 24 дни ефективността на първата доза нараства достатъчно, без да е приета втората.

Наскоро учените от института „Maccabi“ оповестиха предварителните данни от втория прием. Според доклада от общо 248 000 доброволци, изследвани една седмица след втората доза, са регистрирани само 66 случая на лека коронавирусна инфекция. Въпреки че статистиката показва много висока степен на защита, експертите предупреждават, че предстои още по-задълбочен анализ на информацията.

Масовата ваксинация в Израел и националният локдаун, влязъл в сила на 27.12.2020 г., не успяват да ограничат пандемията, като броят на случаите за едно денонощие остава над 5 000. Една от причините е неспазването на ограничителните мерки, особено от ултраортодоксалните евреи, които открито се бунтуват срещу тях.

Барбаш допълва, че процентът новозаразени с коронавирус на ден не е спадал от месец и половина. Дали обаче това се дължи на неефективния локдаун или ваксината не ограничава разпространението на вируса никой все още не може да каже. 

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече