петък, март 5, 2021

Валежите разкриха каква кочина от боклуци е България (СНИМКИ)

Придошлите води на река Искър довлякоха цял „остров“ от клони и вплетени в тях отпадъци до ВЕЦ по реката – този, който се намира при Своге. За замърсяването алармират от „За Земята“ – организация за опазване на околната среда.

И добавят: „Подобно нещо се случи и в Бургаско. Това е, меко казано, екологична катастрофа, която повдига много важни въпроси за цялото състояние на държавата. Кой ще поеме отговорността за замърсяването? Защо се е стигнало до него? Защо институциите не си вършат работата? Защо управлението на отпадъците в цялата страна е пълен провал? Защо се искат милиони за инсинератори, а не за разделно събиране? Защо биоразнообразието в реките ни умира, а в същото време продължават да се строят ВЕЦ?

Защо има пластмасови бутилки в дерета и речни корита из цялата страна и трябва ли да чакаме дъждът и наводненията „да ги изчистят“? Кой спира налагането на депозит върху пластмасовите бутилки? (Депозитът в този случай е възстановена парична сума в замяна на върната празна бутилка в магазин, подобно на системата при стъклените бутилки за бира.) Кога ще видим реално рециклирани строителни материали и повторната им употреба, вместо сегашната гледка на плаващи в реката топлоизолации?

Настояваме Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да се погрижи за опазването на природата чиста и да поеме отговорност за конкретните случаи. Довлечените отпадъци от водите вероятно са се трупали по поречието много дълго време. През изминалата година внесохме в МОСВ петиция с предложения за допълнително намаляване на пластмасовото замърсяване, подписана от над 19 000 души, но засега конкретен отговор нямаме. МОСВ, кога ще има адекватна система за събиране на отпадъци и контрол по спазването ѝ?“

Има вече предписание от РИОСВ да не се допуска боклукът да продължи надолу по реката. Но няма яснота кой ще чисти – собственикът на ВЕЦ-а не иска да го стори, защото отговорността не е негова. А пред БНТ кметът на Своге Илия Богданов предупреди, че ако тази маса боклуци замръзне, проблемът ще е още по-голям.

Между 200-220 000 лева ще струва почистването, предупреди областният управител Илиан Тодоров. „Явно трябва да плати държавата“, каза той, добавяйки: „Въпреки, че боклукът е на територията на ВЕЦ Своге“. Това са 10 декара боклуци, призна той. И прехвърли вината върху всички – кой снима, който хвърля боклуци ли, но „и кметът, и областният управител нямаме достатъчно средства за подписване“. Тодоров в края на май пратил писмо до Министерския съвет със сметка колко пари ще трябват за почистване на речните корита на цяла София-област – 1 000 000 лева. Отговорът дошъл след 3 месеца – няма пари.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече