сряда, юли 29, 2020

Вече може да има присъди, основани на подслушване

Присъда вече ще може да се издава само на базата на данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС) съчетани с показания на тайни свидетели. Това решиха окончателно депутатите с поправки на второ четене в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

От НПК отпадна текстът, който забраняваше обвинението и присъдата да се основават само на данните от СРС и на свидетели с тайна самоличност. Измененията бяха бойкотирани от БСП и ДПС, които напуснаха залата в знак на протест срещу новите текстове.

Това е неофашизъм, обвини управляващите червеният депутат Янаки Стоилов. Той беше категоричен, че измененията са безпрецедентни в цялата история на България и нямат аналог в нито една друга страна. „Ако такъв текст съществуваше, даже и Георги Димитров нямаше да може да получи оправдателна присъда на Лайпциския процес“, опита се да намери Стоилов аргументи за тезата си.

Той разясни, че досега в НПК имаше специален текст, който забраняваше обвинението и присъдата да се основават само на данните от СРС и на свидетели с тайна самоличност.

В куоларите на парламента вече върви виц, че 41-ото Народно събрание се е превърнало в 41 РПУ, каза от трибуната и червената депутатка Мая Манолова преди да напусне залата. Тя призова колегите си от мнозинството да не го допускат. Манолова обвини ГЕРБ, че превръщат България в полицейска държава.

„Г-жо Манолова, как можете да са отнасяте така с хора, които преди 20 г. са били част от ДС и са разпитвали дисиденти като Велислава Дърева“, репликира я от трибуната ътй Ивелин Николов. Той иронизира, че скоро съдебните състави ще станат излишни, защото ще бъдат създадени комисии от трима членове. „Единият ще е от ГЕРБ, другият ще е от ДСБ, а председател ще е Волен Сидеров“, каза Николов.

От ДПС също призоваха управляващите да не приемат измененията. Христо Бисеров припомни, че полицията се опитва да прокара тези текстове при различни правителства досега, но не е успявала. „Сега обаче пробиха. Не правете това, защото когато в България бъдат осъдени невинни хора, политическата отговорност ще е ваша“, каза ДПС-депутатът.

Защита поправката получи от лидера на ДСБ Иван Костов, който каза, че изменението е получило подкрепата на чуждите посланици.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече