вторник, септември 22, 2020

Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN“. Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи снощи.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на „Дневник“ и „Капитал“ бизнесменът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите – Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков – по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление. До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори – Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях. Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN“, като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев:
„Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения – изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече