петък, май 14, 2021

Високите хора по-лесно се заразяват с коронавирус?

Наднорменото тегло е голям рисков фактор за хората, заразени с новия коронавирус, но учени сега твърдят, че височината може също да ви направи по-уязвими. Високите хора са два пъти по-склонни да се заразят с коронавирус, предполагат експертите. Изследователи от Великобритания, Норвегия и САЩ са разгледали широк спектър от лични и свързани с работата индикатори за предаване на инфекция с COVID-19.

Те съобщиха, че първите резултати от проучването, в което участват 2 000 души, показват, че е много възможно новият вирус SARS-SOV-2 да бъде предаден чрез аерозоли и че високите хора са два пъти по-склонни да бъдат заразени. „Това е нещо, което не се очакваше, при положение, че вирусът се предава изключително чрез респираторни капки“, казаха те. Дихателните капчици са по-големи и тежки от аерозолите и се смята, че изминават сравнително къси разстояния и бързо падат на земята.

„Резултатите от това проучване, което свързва височината и диагнозата на болестта COVID-19, показват, че предаването на новия вирус чрез дихателни капчици не е единственият механизъм на предаване и е възможно аерозолно предаване. Това беше показано и от други проучвания, но методът ни за потвърждение е нов“, каза проф. Евън Контопантелис от Манчестърския университет.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече