понеделник, юни 1, 2020

Водата поскъпва заради нова такса

Правителството работи по идеята за въвеждането в цената на водата на такса, подобна на „задължение към обществото“, която сега плащат битовите и фирмените клиенти на електроразпределителните дружества, твърди Economic.bg.

Става въпрос за твърда компонента в крайната цена на водата за абонатите.

Това ще е една от идеите, които ще се обсъждат по време на подготвената за близките дни среща на представители на ръководствата на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българската асоциация по водите (БАВ) и други институции и организации.

Тя се организира по нареждане на вицепремиера Томислав Дончев и явно показва, че решаването на проблемите във ВиК сектора вече не търпят никакво отлагане. Мисли се и за провеждане на голям обществен форум по темата веднага след местните избори.

Най-важното, което в най-близко време трябва да се случи във ВиК сектора, е да се вкара твърда компонента в цената на водата.

Това коментира за Economic.bg инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на БАВ.

Причината е, че например голяма част от разходите на ВиК операторите, особено в малките общини, са абсолютно невъзвръщаеми. А авариите в такива региони са чести не само поради старата инфраструктура, но поради неравномерността на налягането в нея вследствие на малкото потребление.

„Категорично сумите, плащани от местните жители, не могат да възстановят дори и няколко процента от разходите за поддръжката на мрежата. Затова включването на твърда компонента в цената на водата, дали тя ще се казва „такса инсталация“ или „такса инфраструктура“ или по някакъв друг начин, ще помогне за стабилизирането на ВиК сектора, смята инж. Иванов. БАВ ще предложи върху тази бъдеща твърда компонента в цената на водата да не се начислява ДДС или поне налогът да се плаща след събирането на сумите от клиентите. Сега ВиК операторите фактурират изразходваната вода и внасят ДДС върху сумите в законния срок, но много клиенти плащат сметките си със закъснение, нерядко дори от по няколко месеца.

Да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес плановете на ВиК дружествата в раздела „цена“, а само по целесъобразността на заложените в тях инвестиционни предложения.

Това ще е друга тема, която ще се обсъжда на предстоящата среща на цитираните по-горе институции и организации. Определянето на цената на водата трябва да остане работа само и единствено на независимия регулаторен орган.

Причината за това предложение е, че поради некомпетентност общините блокират с години приемането на бизнес плановете и на новите цени на водата, а оттам – и инвестициите в регионите.

„Начинът, по който си подредихме бизнес планирането във ВиК сектора, засега показва, че не е ефективен, коментира Иванов. „Още от 2017 г. всички оператори трябваше да имат 5-годишни бизнес планове и да ги изпълняват, а все още има дружества без такива планове“, добавя той.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече