неделя, октомври 24, 2021

Водата в Перник е годна за пиене, бедственото положение остава за още месец

Днес се очаква да станат ясни резултатите от повторните проби от водата в Перник. Първоначалните проби, взети от 13 пункта в града, не показаха наличие на бактерията Ешерихия коли. Водата е годна за питейно-битови цели.

От миналата седмица в Перник е в сила бедствено положение заради кризата с недостига на вода. Вчера то беше удължено с още 30 дни. Въпреки действащия режим и в момента притокът в язовир Студена е по-малък от разхода.

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че  ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт.

Държавата ще финансира  проекта:

„Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите – така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата“.

Борисов постави задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

„Така че  – помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече