вторник, октомври 19, 2021

Всеки десети българин консумира алкохол ежедневно

България е сред топ пет на страните от ЕС с най-голям дял на хората, които пият всеки ден. 10,2% от българите употребяват алкохол ежедневно, обявиха от Евростат.

По този показател на първо място в ЕС е Португалия, където всеки ден пият 20,7% от населението. На второ и трето място с близък резултат са Испания и Италия със съответно 13% и 12,1% от хората. Четвъртото място си поделяме с Хърватия, където редовното пиене е разпространено, колкото у нас.

При младежите на възраст между 15 и 24 години България дори е на трето място с 1,4%, които пият редовно. Първото място при младежите си поделят Франция и Нидерландия с по 1,5%. Във възрастовите групи между 25 и 54 години България дори е на второ място в ЕС по дял на хората, които пият всеки ден. Пред нас е само Португалия.

Въпреки, че българите пият редовно, явно имаме култура при употребата на алкохол, защото рядко сериозно се напиваме. У над само 1,7% от хората се напиват тежко поне веднъж в седмицата, като по този показател сме сред последните в ЕС. На първо място е Румъния, където всяка седмица тежко се напиват 11,1% от населението. На второ място е Люксембург с 10,5%, а на трето място е Дания с 9,1%

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече