петък, май 29, 2020

Всички нови коли в ЕС с тестер за алкохол от 2024 година

От 2024 година всички нови автомобили на територията на ЕС задължително ще трябва да бъдат оборудвани с интерфейс, към който може да се включи тестер за алкохол (документално това устройство ще се нарича „имобилайзер, който е чувствителен към алкохол“). Въвеждането му ще става спрямо законодателството на всяка отделна държава. Идеята е устройствата да бъдат унифицирани, за да може да се поставят не само на автомобили, но и на автобуси и камиони, като съответно ще бъдат и по-евтини.

Принципът на алкохолните тестове в автомобила ще бъде елементарен. При сядане на шофьорската седалка водачът ще надува въздух в устройството и ако то не отчете наличие на алкохол, ще подава сигнал към имобилайзера. На свой ред той ще стартира двигателя на превозното средство.

Подобна система въведе Saab още през 2006 г., като тя беше предназначена за използване в таксита. Година след това същото стори и Volvo, но не успя да предизвика интерес. Аналогична технология създадоха и в Hоnda.

Интерфейсът може да бъде безкабелен, но върху него още предстои да се работи. В Швеция с алкохолни тестери са снабдени автобуси, камиони и таксита, а във Франция – ученическите автобуси. А в държави като Нидерландия, Австралия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Австрия и САЩ такива устройства задължително се поставят на колите на шофьори, хванати да карат след употреба на алкохол.

Масовото въвеждане на тестове за алкохол в автомобилите води и до проблеми. Първо, нужно е всички те да бъдат калибрирани, защото в отделните страни има различни ограничения за управление след употреба на алкохол. Освен това, винаги има възможност шофьорът да накара друг човек да надуе тръбичката. Една от идеите е да има и камера, която да записва случващото се.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече