сряда, януари 27, 2021

„Взгляд“: Не знаем истината за коронавируса

Не знаем истината за коронавируса, пише политологът Глеб Кузнецов на страниците на руския вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

1. Не знаем истината. Дори от разстояние. Това е Китай. Но тези мерки, които се показват навън (блокиране на градовете, ограничаване на движението на десетки милиони, сега Япония обяви изпращането на лекари в Китай и т.н., Монголия затвори границите си) – показват, че ситуацията е много по-сериозна, отколкото е била при всяко избухване на инфекциозно заболяване през последните 50 години и дори от времето на испанския грип преди 100 години.

2. Превод на медийните фрази на човешки език: болестта се предава от човек на човек по време на инкубационния период . При значителен брой хора заболяването протича безсимптомно или със замъглени симптоми, на този етап пациентът е източник на вируса, без да го подозира. По-късно може да настъпи влошаване – и пациентът отива в групата на „болните“, или се самолекува – относно тази фраза от медийните съобщения: „повечето заразени не се нуждаят от медицинска помощ или хоспитализация“.

От това има две последици: ние реално дори не можем да предположим обхвата на инфекцията – традиционните антиепидемични мерки ще бъдат неефективни изцяло или частично. Няма източник, който може да бъде изолиран. Повечето пациенти никога няма да разберат, че са били болни. Но малцинството ще получи животозастрашаващи усложнения – и преди всичко смъртоносен респираторен синдром. Какво е това малцинство?

3. Имаме онзи рядък случай, когато индивидите от един биологичен вид могат да бъдат както носители, така и пациенти, ако считаме за болест именно най-тежката вирусна пневмония, а не неуловимият лек дискомфорт в гърлото. Тази характеристика, както и фактът, че първите двама пациенти не са свързани с прословутия пазар на животни в Ухан, ни кара да вземем по-сериозно версията за „конспирация“ – от лабораторията, където по указание на партията изучаваха защо прилепът носи коронавирус, а не се разболява, много от заразените прилепи са успели да избягат . Заразили са първите пациенти, след това били хванати, докарани на пазара и изядени.

Или може би, някой складов работник просто е закарал мъртви прилепи от лабораторията на пазара. Защо да отиват „на вятъра“? Социалната структура на страдащите от сериозни усложнения според първата сериозна статия по темата (в британското списание „Lancet“) вече е много по-настрани от пазара, да не кажа, че е много широка група, което предполага, че „междинният носител“, довел ситуацията до сегашното положение, не е кралска кобра, както настоява официалната версия, а група високо образовани граждани на Китай. Предстои да видим обаче каква ще бъде статистиката за мъртвите и болните с тежка пневмония, докато географията на заболяването се разширява и статистиката се увеличава.

4. Lancet представя първата (на 2 януари) и много изненадваща социално-демографска статистика за болестта: повече от две трети от „тежките“, тоест пациенти с пневмония, са мъже в трудоспособна възраст. Допълнителни рискови фактори са белодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Потенциалната жертва е мъж на около 50 години, страдащ от диабет / хипертония. Идеалният незасегнат – млада жена без лоши навици и хронични заболявания.

5. Какво се лекува? „Леките“ антивирусни лекарства като „Тамифлу“ са доказани като неефективни, така че доставянето им в руските аптеки и болници (както обещава Министерството на здравеопазването) е с неясна полза. Според Lancet в Ухан е започнато проучване за ефективността на Калетра, анти-ХИВ лекарство, което е доказано като ефективно при близкоизточния респираторен синдром, причинен от същия коронавирус в Саудитска Арабия. Може да се предположи, че много съвременни лекарства срещу тежки РНК вирусни инфекции – ХИВ, хепатит С. – могат да се окажат ефективни.

6. Ситуацията е много лоша, дори ако апокалиптичните прогнози не се сбъднат. Освен всичко друго, епидемията ще нанесе значителни щети на глобалната икономика. Най-засегнатите, както винаги в такива случаи, ще са държави – доставчици на суровини. Китай е много важен икономически партньор на Русия и една мащабна криза там (а това, което се случва в момента е свръхмащабна криза) би засегнала Русия много сериозно.

7. Основният глобален проблем е, че „инфекциозните заболявания“ са в периферията на огромния медицински напредък през последните години. Големите фармацевтични компании имат страст към всичко друго, но не и към инфекциите. По-голямата част от вирусни заболявания – от грип до херпес – по принцип не се считат за сериозни заболявания и не ги лекуват и не ги изследват. („Легнете за една седмица, пийте повече течности, не сваляйте температурата под 38 градуса“) Roche пуска ново лекарство против грип вместо Тамифлу само защото оселтамивир излиза извън лицензионния обхват заради давност и става плячка на генеричните производители.

Няма пробив нито на пазара на антибиотици, нито на пазара на антивирусни лекарства, освен в области, които очевидно са търсени в търговската мрежа, като ХИВ / хепатит. (Очевидно тези лекарства трябва да спасят човечеството от нов вирус). Онкологията, паркинсонизмът, стареенето са най-новата граница на медицинската мода. По-скоро беше преди настоящата епидемия.
Надявам се урокът да бъде научен. Инфекциите трябва да се върнат във фокуса на интереса в медицинските науки и технологии.

Превод: Юлиян Марков

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече