сряда, октомври 28, 2020

Взимане на кредит, докато сте безработни? Ето какво трябва да знаете

Сигурни сме, че повечето от вас смятат, че да са безработни и да се нуждаят спешно от финансови средства, е възможно най-неприятната комбинация, поставяща ги в ситуация на безизходица и че получаването на кредит е почти неосъществимо. И това наистина е така, когато говорим за банкови институции – липсата на трудов договор и доказуем доход е сериозна и непреодолима пречка да получите кредит. Банковите финансовите институции имат практиката да изискват доказателства за наличието на постоянни доходи по трудов договор, с което да си гарантират безпроблемното връщане на заема, както и да минимизират броя на лошите кредити. Работата на трудов договор и ежемесечните парични постъпления дават сигурност на банките, че ще плащате редовно и добросъвестно вноската по кредита си и че ще го погасите в уговорения срок. Още повече, че някои банкови финансови институции държат да получавате заплатата си в съответната банка, за да си гарантират получаване на вноската.

Решение на обречената на безизходица на пръв поглед ситуация има и то се нарича фирми за бързи кредити. Небанковите финансови институции в повечето случаи отпускат заеми само срещу лична карта, без изискване за поръчители и без доказване на доход. За част от тях не е важно дали доходите ви са от работа на трудов договор или от друг вид дейност (наеми, почасова работа, свободна професия, хонорар, майчинство и други). Кредиторите са помислили за вас и предлагат бърз и лесен начин да се сдобиете със средства за вашите нужди.

 Какво трябва да знаете, когато се обръщате към небанкова финансова институция с цел получаване на бърз кредит за безработни?

  1. Сумата, за която може да кандидатствате, в повечето случаи не е голяма. Като цяло фирмите за бързи кредити отпускат по-малки суми за по-кратки периоди от време. Ако се нуждаете от десетки хиляди левове, то този тип кредит не е особено подходящ за вас. Или ще трябва да разчитате на ипотека, залог, поръчители.
  2. Първият кредит, който ще ви отпуснат, като правило ще е по-малък. След като го изплатите и се докажете като редовен и добросъвестен платец, доверието е изградено и може да разчитате, че ще получите по-голям заем.
  3. Лихвите като цяло са по-високи, а сроковете за изплащане на кредита – по-малки. Успокоението е, че кредитът се получава бързо, лесно, без излишни документи, кандидатствайки изцяло онлайн, без поръчители и без доказване на доход. Още по-голяма радост ще ви донесе новината, че има фирми за бързи кредити, които дори предлагат първи кредит без лихва.
  4. Това, че не работите на трудов договор и не се изисква от вас доказване на доход, не трябва да приемате като възможност да не помислите как ще върнете заема. Напротив. Преди да изтеглите кредита, трябва да имате ясна представа как ще го върнете, колко ще трябва да върнете, откъде ще дойдат средствата за погасяването му. Ако нямате такава яснота, то кредитът ще се окаже бреме за вас, ще доведе до натрупване на допълнителни лихви, до нужда да изтеглите нов кредит, с който до покриете стария, до забавени плащания и лошо кредитно досие, което пък ще намали възможността да теглите кредити в следващите 5 години, независимо дали работите на трудов договор.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече