петък, октомври 15, 2021

За първи път след създаването си през 1964 г. варненският балетен конкурс няма да се състои

Най-мащабното и престижно събитие в световния балет – Международният балетен конкурс във Варна, отлага тазгодишното си издание заради недостатъчно финансиране. Това съобщи днес Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

Събитието няма да се състои за първи път след създаването си през 1964 г.

Оттогава досега на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3 150 балерини и балетисти, сред които някои от най-ярките звезди на това изкуство по света през последните шест десетилетия като Михаил Баришников, Иван Василиев, Патрик Дюпон, Силви Гилем и др.

Конкурсът във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за артисти, педагози и хореографи от страната да обменят умения с най-добрите в света. С медали от участие в конкурса своята класа са потвърдили големите български имена на танца като Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Бисер Деянов и др.
За да съхрани финансирането на конкурса през 1992 г. доц. Емил Димитров (баща на Димитър Димитров) заедно със свои съмишленици създава фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

В продължение на близо 30 години тя се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание като набира средства единствено от спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът традиционно е получавал финансова подкрепа от общината и от Министерството на културата, но тази година приносът на местната власт и министерството се е оказал недостатъчен за провеждането на конкурса.

„С всяка година разходите нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата“, е написал в обръщението си по повод отлагането на тазгодишното издание на конкурса председателят на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров.

„За съжаление, постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса през тази година. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели, но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство. Оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада“, завършва обръщението си Димитър Димитров.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече