понеделник, октомври 26, 2020

Забравете за дезинфекциращ гел на плажа

Лятото вече започна, хората планират, а някои направо реализират почивките си – кои по-плахо, кои по-уверено. Как лятната ваканция да бъде истинска почивка – без излишно напрежение, но и в същото време безопасна, пред FN споделя проф. Мира Кожухарова, епидемиолог.

– Проф. Кожухарова, трябва ли да предприемаме някакви по-специални мерки, когато тръгнем на така чаканата ваканция?

– Почивката трябва да бъде едновременно спокойна и безопасна. Аз не бих препоръчала по-специални мерки от тези, които до момента се препоръчват. И ако се спазват, считам, че и без мерките да имат задължителен характер, хората ще се пазят. Основен принцип при всички видове заболявания, особено респираторни, е който е болен да си остане вкъщи и при необходимост да потърси медицинска помощ, да няма контакт с хората, за да не ги заразява. А тези, които са здрави, трябва да избягват контакт с болни хора. Това важи и при всички други заразни болести.

– Ако ние правим всичко необходимо за личната си хигиена, това трябва ли да се чувстваме достатъчно спокойно по време на почивката?

– Специално при летните почивки е от изключително голяма значение не само личната, но и обществената хигиена. Може би на лична хигиена се понаучихме от много повтаряне последните месеци, но много важна е и обществената хигиена.

Защото не е достатъчно вие да поддържате добра хигиена и да отидете в заведение, в което няма такава.

Общо взето мисля, че в момента хората имат нужда от спокойствие и да възприемат нещата по един нормален и трезв начин – без паника, без пресилване на риска и без неглижиране разбира се.

Заразните болести не са приятно нещо, но винаги ги е имало и ще ги има. И трябва да живеем с тях по един нормален начин.

Аз досега не бях чувала, че се прави дезинфекция на пясъка.

Изключително глупаво мероприятие, може би малко по-малко глупаво от това, че бяха ръсили захар в някакво населено място срещу уроки – горе долу са съпоставими.

Хората, когато отиват на почивка, трябва да си решат предварително, че ще си изкарат добре. Това е истинска почива.

Който ще се притеснява през цялото време по-добре да не ходи – то няма да е почивка.

Всеки един контакт със себеподобните винаги е носил риск от предаване на инфекция. Ние и до преди няколко месеца знаехме, че е така. По принцип този човек, който е отишъл болен на каравана не е бил прав. Това не е правилно отношение към собственото здраве. Когато не си добре отиди при лекар, само че сега хората започнаха да се страхуват да ходят на лекар. А иначе дали, когато си на къмпинг или когато ходиш в София по улиците, риска е съпоставим – мисля, че е по-опасно морето, от това да седне човек на кафене в София. С което не искам да кажа, че е опасно да се видиш с приятел на по кафе.

– През лятната почивка как да опазим децата от вируси и инфекции? На плажа те са в контакт с други деца, ползват заедно кофички и лопатки.

– Не коронавируса, а другите инфекции са опасни при децата лятото. Летния сезон при нас е еквивалентен на летните детски диарии. А за малките деца, които си играят с кофички и лопатки една диария може да бъде много сериозно заболяване. Така че при тях хигиената също е много важна.

– Трябва ли в плажната чанта да слагаме дезинфекциращ гел?

– На пясъка да се маже човек с гел няма никакъв смисъл. Общо взето е хубаво човек да си мие ръцете с вода и сапун. Това си е най-доброто и когато се прави в рамките на нормалния брой в деня е абсолютна гаранция, не разбира се през 15 минути.

Водата и сапуна са гаранция за махане на всякакви мръсотии, включително и замърсяване с бактерии и вируси.

Разбира се ако няма вода – влажните кърпички също могат да свършат работа. Нормална хигиена – без полудавяне.

Това е заболяване от групата на дихателните инфекции, болести които не могат да бъдат спрени тотално.

Мерките, които се вземат обикновено целят да се предпазят малки категории хора, които са изложени на тежко протичане на заболяването, да се намали броя на болните и да има достатъчна възможност за лекуване на тежките случаи, които изискват болнично лечение. Хората са дисциплинирани.

Може би мъжът на караваната се е повлиял от някои твърдения, че морето и слънцето лекуват болести. Не, когато си болен – лекар трябва да лекува. Хората се отдръпнаха от медицинската помощ и само при крайна необходимост прибягват до лекар. Сега се страхуват от лечебните заведения, от лекарите, вероятно е имало неправилни послания, но мисля, че ще го преодолеем.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече