петък, декември 4, 2020

Зам.-просветният министър с подробности около началото на учебната година (ВИДЕО)

“Много деца и родители ни пишат, дали ще се завърнат в училище, те искат да се върнат в класните стаи.  Успяхме да се справим в една тежка и непредвидена ситуация”.

Това заяви в сутрешния блок на bTV зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

“Началото на учебната година ще е присъствена. Ще има рамка, по която всяко училище ще взема мерки”, каза още тя.

Решението е взето на заседание на отрасловия съвет със социалните партньори и работодателските организации.

„Най-добрият начин е присъственото училище. Елементите, освен да предаваш знание – на социализация, на това да общуваш няма – как да се получат по друг начин“, на мнение е Михайлова.

За да се разсеят притесненията на родителите, ще има рамка, в която всяко училище ще трябва да вземе съответните предпазни мерки. Възможно е часовете да са в блок, което означава, че учениците ще излизат в междучасие в различен период.

“Личната отговорност нараства с възрастта на учениците. Ще се дезинфекцира, а всички мерки ще бъдат взети. И сега децата от различни класове са в различни етажи и сгради. Mоже часовете да са на блок, за да има различни междучасия. Така звънецът ще бие различно, но ученици няма да се засичат”, коментира зам.-образователният министър.

„Когато се дезинфекцира и се взимат всички мерки, мисля, че няма да има основание за притеснение“, допълни зам.-просветният министър.

 На този етап няма еднозначен отговор на въпроса дали учениците ще носят предпазни маски.

“Децата могат да носят предпазни маски при желание”, поясни Таня Михайлова.

„В някои училища е възможно да се използват само кабинетите, без които няма как да се проведат часовете. Например кабинетът по информационни технологии. Останалите – например по история, могат да бъдат класни стаи. Тоест да има предвидимост колко ученици в каква класна стая са“, обясни още зам.-просветният министър.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече