събота, октомври 23, 2021

Започва отстрелът на 10 000 диви камили в Австралия

Снайперисти се качиха днес на хеликоптери, за да започнат отстрел на до 10 000 камили в Австралия, където властите призоваха живеещите на източния бряг да имат готовност за евакуация заради огромните пожари, които бушуват в страната от месеци.

Отстрелът на камили, който е планиран да продължи 5 дни, се налага, тъй като големи стада от диви животни застрашават отдалечени селища на feral аборигени в търсене на вода.

Местните власти в Южна Австралия казват, че „изключително големи“ стада се доближават до селски местни общности, като заплашват оскъдната им храна и вода, повреждат инфраструктура и създават опасности за шофьори.

Над 10 млн. хектара земя – площ колкото Южна Корея – бяха опустошени досега от огъня. Най-тежко засегната е югоизточната част на Австралия.

Трети ден по-хладното време в страната помага на пожарникарите да овладеят огъня на места.

Въпреки това обаче службата за борба с пожарите в щата Нов Южен Уелс призова хората да останат бдителни и да са в готовност, при нужда, да напуснат домовете си.

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия е най-малко 25, хиляди останаха без домове. Половин милион животни загинаха в огнената стихия.

Въпреки предупрежденията на учените, австралийското правителство твърди, че няма пряка връзка между климатичните промени и безпрецедентните горски пожари в страната, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Скот Морисън и министърът на енергетиката и съкращаването на вредните емисии Ангъс Тейлър смятат, че Австралия, която е вторият по-големина замърсител на глава от населението след Съединените щати, трябва да бъде възнаградена за това, че е преизпълнила целите си за намаляване на вредните емисии за 2020 г.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече