петък, октомври 22, 2021

Заради забавена статистика за утре се очакват много нови случаи на коронавирус

„От днес тръгват проверки в частните и в държавните лаборатории, защото имаме сериозен проблем със забавянето на качването на резултатите в информационната система, съгласно договорите, които са подписани с Министерството на здравеопазването, до 9 часа на следващия ден резултатите трябва да бъдат качени в информационната система“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти днес, докато инспектираше готовността на столичната спешна помощ за реакция.

„Натъкваме се на какви ли не примери на качване на резултати след ден, след два, след три. Голяма част от увеличения брой на случаи във вторник, утре, ще се дължи именно на некачени резултати от лабораториите. Обясненията са много, причините са много, всички са напрегнати и уморени, но могат да си назначат още хора. Държавата плаща много пари за реализацията на тези тестове, един човек може да бъде отделен, за да качва нещата навреме. Защото се получават такива парадокси с правенето на един тест днес, качването на един тест в системата в сряда, в четвъртък, РЗИ се обажда след няколко дни, примерно в понеделник, когато трябва да издаде личният лекар болничен и се оказва, че почти времето е приключило и човекът е здрав и в същото време го слагаме под карантина. Такова нещо не може да съществува, няма как да го допусна, не можем да го търпим повече, така че от днес съм разпоредил на ИА“Медицински надзор“ да влезе в голяма част от частните и държавните лаборатории, за да намери какви са причините за забавянето на качването на резултатите в информационната система“, каза министър Ангелов.

Припомняме, че и преди е имало подобни прецеденти с ненавреме подадени данни. „Под контрол е развитието на COVID-19. Тези 587 случая, които се съобщават сега, част от тях са от неделя – примерно взета тогава проба, се обработва в понеделник“. Това заяви само преди двайсетина дни зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Това са горе-долу очаквани резултати, увери зам.-министърът. Инфекцията се разпространява на клъстърен принцип, не толкова дифузно – затова идват многото бройки наведнъж, обясни той. И увери, че спазването на правила в определени обекти се спазват – да се носят маски. Ще проверяваме, никой не е застрахован – много моля, спазвайте правилата, подчерта тогава Пенков пред БНТ.

По отношение на тестовете за коронавирус, Пенков поясни – безплатен е, ако е с направление по Рамковия договор с Българския лекарски съюз (БЛС). Ако трябва, ще подпишем анекс за направления за безплатни PCR тестове – но нека Сдружението на личните лекари да вземат решение, добави зам.-здравният министър. Не всички болници поддържат COVID отделения, стана ясно от думите на Пенков в средата на октомври. Областните управители и областните щабове решават дали да откриват нови легла в дадена област. Сега има 8400 легла, определени за COVID-19 – заети са 1221, направи тогава сметка Пенков.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече