неделя, октомври 24, 2021

Защита на кожата през лятото

Лятото е на прага ни. Слънчевите дни, макар да не са толкова слънчеви в началото на юни тази година, ни нашепват приказки за море, плаж и вълни. О, да, релакс. Най-сетне да си отпочинем от трудностите на студената зима и да се насладим на топлите слънчеви лъчи, които ще ни донесат така желания бронзов тен. Звучи чудесно, нали? Но именно в момента, в който най-силно желаете да се печете на слънце, е нужно да се замислите и за защита на кожата си от вредните слънчеви лъчи.

Какво всъщност достига до нас от Слънцето? Най-вече, това са лъчи от видимата светлина, всички тези лъчи, които ни помагат да виждаме. Но също така друг важен фактор в лъчението на Слънцето са ултравиолетовите лъчи. Чуваме за тях все повече с напредване на глобалното затопляне. Именно това са лъчите, които озоновият слой би трябвало да спира, за да не ни навредят. Да, но част от УВ лъчите все пак достигат земната повърхност.

И какво правят те?

УВ лъчите се делят на три зони. В зона А са тези с най-нисък интензитет. Те са важни за тялото ни, тъй като индуцират синтеза на витамин D. А витамин D е важен за здравето на костите.

Но зона В е това, което ни вълнува най-много тук. Това са слънчеви лъчи с по-висок интензитет, които предизвикват изгаряне на кожата. За да се защити от тях, тялото ни синтезира пигмента меланин, който е и виновникът така да почерняваме, когато сме били изложени на слънце.

За любопитните сред вас ще споменем, че съществува и зона С на УВ лъчите, която е с бактерицидно действие и се използва при дезинфекцирането с ултравиолетова светлина.

Но сега да минем на най-важния въпрос. Защо трябва да се предпазваме от слънчевите ултравиолетови лъчи.

Е, сигурно на всички читатели са им познати свободните радикали. Това са веществата, срещу които се борят антиоксидантите, така нашумели напоследък. Да, свободните радикали (с леки изключения в някои биологични процеси на имунната система) са силно реактивни частици, които могат да предизвикат увреждания. Антиоксидантите се свързват с тях и ги обезвреждат. Но най-полезно за нас би било да не се стига до образуване на такива частици. Това обаче се случва в кожата под въздействието на силно интензивните УВ лъчи от В областта.

Да, това изгаряне, което получаваме на кожата, е именно увреждане от влиянието на ултравиолетовите лъчи. С времето то води до стареене на кожата, до образуване на бръчки, дори може да увреди очите ни, като в най-леките случаи предизвиква временно заслепяване, а в по-тежките, дори катаракт.

Но не ви казваме всичко това, за да ви уплашим. Защото има просто решение на този сложен проблем. А именно? Използването на слънчеви очила и нанасянето на слънцезащитен крем. Тези два лесни метода ще ви помогнат да защитите очите и кожата си от интензивните УВ лъчи през най-горещите часове на летните дни. Това ще предотврати евентуални увреждания на очите, както и потенциално стареене на кожата, а дори и меланом. Затова с идването на първите наистина горещи дни на летните месеци се подгответе за борба с УВ лъчите – просто като сложите слънчеви очила и слънцезащитен крем по откритите места на тялото си! Толкова е лесно.

Източник: jenskisviat.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече