сряда, юли 29, 2020

Защо детето не иска да дели играчките си и лошо ли е това

Социалното съзряване при децата има своите естествени етапи, а натискът от страна на родителите не винаги е добър вариант

През периода на ранното детство започват първите социални контакти и общи игри с другите мъници. Те обикновено се случват навън, където наследниците ни тепърва се сблъскват с различен тип емоции.

Когато се подготвяте за разходка, в чантата, освен храна, вода и мокри кърпички, задължително намират място и любимите детски играчки. Запътвате се към близката площадка или парк, където мечтаете за малко отмора и кафе с приятелки, докато малките се забавляват по между си. След това настъпва онзи момент, в който вие се налага да бъдете посредници – конфликтите във възрастта около първата или втората годинка възникват предимно заради играчките.

Писъци, сълзи, дърпане, бутане е обичайната картинка, на която ще станете свидетели в тези ситуации. Не обвинявайте детето, нито себе си, считайки, че сте се провалили във възпитанието му.

Привличане на вниманието

Липсата на зрялост при децата е съществена причина за тяхното поведение. Те знаят, че ако дръпнат интересна играчка от ръцете на друго дете, ще успеят да привлекат вниманието му. По този начин те демонстрират и желанието си да я опознаят, но все още не знаят как да постъпят, без това да използват егоцентрични похвати.

Не бива да пропускаме и факта, че децата не обичат да чакат – те искат сега и веднага онези детски играчки, които им се струват любопитни.

Възможни реакции от страна на родителите

Бъдете стратези, дори когато планирате излизанията си. Нека детето се приучи постепенно към по-голям кръг от приятели. В началото може да играе само с по-близко другарче или съседче.

Ако има своя играчка, към която е изключително привързано, препоръчително е да не я носите, когато имате среща с повече деца. Любимото мече или коте може да се озове в ръцете на някое от тях и да настъпи драматична сцена, която е излишна на този етап от развитието на детето.

Вие обаче трябва да сте готови да се справите дори и с това. Започнете с уроци за времето. Показвайте, обяснявайте, играйте с пясъчни часовници, за да помогнете на детето си да се ориентира за секундите, минутите, часовете.

Когато излизате може да носите със себе си таймер или да използвате телефона си за целта. Така ще отмервате времето, в което то може да играе с нещо, като след това изчака друго дете да направи същото. Подобен житейски урок е доста ценен и е важно да бъде възприет във възрастта между 2 и 5 години.

Не е страшно, ако децата отказват да дават своите играчки, те трябва да познават и този начин на реакция, както и да бъдат стимулирани да проявяват своята щедрост. Бъдете търпеливи и спокойни. Както се казва, всяко нещо с времето си.         

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече