неделя, август 1, 2021

Здравната система у нас ще се срине до 21 ноември, сочи математически модел

Според covid19.healthdata.org – официалният сайт за прогнози, у нас има едва 852 легла за интензивно лечение, а ще са необходими не по-малко от 1100

Над 8000 ще са жертвите на коронавируса в България до 1 февруари 2021 г., ако епидемичната обстановка не се промени в следващите месеци. Това показват математическите модели на covid19.healthdata.org – официалният сайт за прогнози. Статистиката сочи, че пикът на епидемията у нас ще е в края на декември, като след това броят на смъртните случаи на дневна база, както и този на положителните проби, ще започне да спада. Според този математически модел, който от началото на пандемията през март се оказа на няколко пъти колосално далеч от реалността, на ден в България, независимо дали са тествани или не, има средно между 6000 и 14000 нови случая.

Оптимистичните прогнози – при спазването на мерки против разпространението на заразата – са за двойно по-малко жертви и двойно по-малко на брой заразени.

Според сайта, България разполага с общо 14 825 легла за болнично лечение, от които 852 за интензивно лечение. При запазване на епидемичната обстановка в страната такава каквато е сега, само след 10 дни всички интензивни легла ще бъдат запълнени и здравната система няма да може да смогне в лечението на тежко болните. Ще има недостиг с поне 200 легла за интензивно лечение. По-добре стоят нещата с общият брой на свободни легла, които дори и през абсолютния пик на епидемията в края на декември няма да бъдат запълнени напълно. Добрата новина е, че според дори най-песимистичната прогноза, от налични близо 15 хил. ще бъдат необходими не повече от 11 000.

Броят на необходимите инвазивни вентилатори обаче също ще се покачва прогресивно. Докато към днешна дата са необходими едва 250, то до 14 декември този брой ще е скочил до над 570. Редно е да се отбележи, че по първоначални данни, ден преди на 13 март да бъде обявено Извънредното положение у нас, статистиката сочеше, че България разполага с 2063 легла за интензивно лечение и 1463 машини за обдишване. Не е ясно обаче коя информация е вярната – тази от covid19.healthdata.org или тази, която бе оповестена на 12 март.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече