сряда, октомври 28, 2020

Здравният министър: Имаме достатъчно „Ремдесивир“ за всички нуждаещи се сега пациенти, няма да затягаме мерки

Към днешна дата в България има 1799 флакона „Ремдесивир“, като за последната седмица са използвани 476 флакона. 13 области не са търсили лекарството през миналата седмица. Това обобщи здравният министър Констандин Ангелов.

По думите му, със сегашния запас ще имаме наличност за 3 седмици напред. Затова държавата е подала заявка до производителя Gilead, като идеята е доставка да има до 10-20 дни, стана ясно от думите на Ангелов.

Припомняме, че за лечение на един пациент се дават между 5 и 10 флакона, зависи колко тежко е състоянието на съответния пациент.

Здравният министър говори след днешното редовно заседание на правителството, което се проведе за пръв път от месеци в присъствен формат. Днес, 14 октомври, беше взето решение за купуване на още количества „Ремдесивир“ – ето колко ще похарчим за лекарството, което се счита за единственото ефективно при тежки случаи на COVID-19.

Що се отнася до мерките срещу коронавируса, Ангелов коментира, че имало места, където масово не се спазват предписанията. „За да не кажа, че масово не се спазват“, уточни здравният министър защо говори в насока определени места. Ако не спазваме сегашните мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки и те също да бъдат подлагани на съмнение, подчерта проф. Ангелов. „За да бъде победена тази инфекция, трябват разум и да я борим с дисциплина“, каза той и изрично заяви: „Не възнамеряваме затягане на мерки. Няма да затваряме градове, няма да се слагат КПП – трябва да свикнем да живеем с този вирус“.

Ангелов каза и, че България има готовност да разкрие над 8000 болнични легла и над 1200 легла за интензивно лечение. Имаме на национална база капацитет от достатъчно легла – затруднения има в област Бургас и област Благоевград, призна здравният министър и обясни, че и в област Търговище ще има заседание на областния кризисен щаб.

Оказа се и, че в болницата в Гоце Делчев единственият пулмолог е с коронавирус. Затова леглата от пуломологията се местят в инфекциозното отделение. Какво стана с болницата там съвсем скоро, след като един от най-важните ѝ лекари почина от COVID-19.

Що се отнася до това има ли достатъчно лекари и медицински сестри, отговорът беше, че лекари от всички специалности се включват в борбата.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече