сряда, март 3, 2021

Здравният министър разкри подробности за ваксината, готов е да се ваксинира първи

“За нас е важно ваксината да стигне до всички, заявили желание да се ваксинират“, каза проф. Ангелов

“На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран срещу коронавирус първият българин. Имам готовност това да съм и аз. С този акт искам да покажа, че ваксината е безопасна, че вярвам във ваксинирането като цел и като ефект. Днес ще решим как да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран“. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки, предаде Novini.bg.

“Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014–2020. По този проект спешните центрове трябва да получат общо 400 линейки, като до този момент са получени 280. Остават 120, 42 от които са високопроходими, уточни министър Ангелов. Всички дейности по модернизацията на спешната помощ ще се изпълнят в срок“, добави той.

“Не очакваме ваксините, готвим се за тях. Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника в „Бул Био“. Първата пратка ще бъде символично количество – около 9750 дози, които ще бъдат необходими за около 4300 български граждани. Искаме да покажем, че всички държави членки на Европа ще направят ваксинация в един ден. В България, след като дойдат в „Бул Био“, ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко регионални здравни инспекции. Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града. Пътуването от „Бул Био“ до съответните центрове за ваксинация ще става в съответствие с мерките. От изваждането на ваксината от фризера до ваксинирането тя може да се съхранява до пет дни в обикновен хладилник, което е абсолютно достатъчно“, заяви проф. Костадин Ангелов.

“За нас е важно ваксината да стигне до всички, заявили желание да се ваксинират“, каза проф. Ангелов, като посочи, че се увеличава броят на българските медици, заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19.

Той съобщи, че до края на деня ще бъде подписана заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове към PCR тестовете. “Резултатите от антигенните тестове ще започнат да се отчитат в статистиката веднага след влизането на заповедта в действие“, обясни здравният министър.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече