сряда, септември 30, 2020

Знаци, че е време да сменим килима

Мислите ли си за подмяна на вашия килим? Трудно ли ви е да убедите съпруга си или наемодателя, че е време за това? Подовите настилки са едно от първите неща, които гостите и потенциалните купувачи на жилища забелязват, когато влизат в един дом. Да, те могат да направят огромно впечатление… и то понякога е най-лошото.

Ето някои от основните знаци, че е време да се отървете от този стар килим и да го замените с нещо ново от магазин Камко.

Следи от вода и мухъл

Следите от вода и мухъл са много ясни индикатори, че имате нужда от нов килим. Водните петна са неприятни и трудно се премахват. Повредите могат да бъдат причинени от течащи тръби в бани, кухни или тавани в многоетажни домове и дори могат да доведат до петна от мухъл и плесен.

Мухълът може да бъде опасен, а в най-лошия случай и смъртоносен за хората с астма и тежки алергии. Той може да причини сенна хрема и симптоми като кихане, кашлица и зачервени очи. Може да се появи и доста внезапно, особено в топли, тъмни райони.

Най-добрият начин за предотвратяване на проблеми с мухъл е чрез редовна проверка. Потърсете зелени, черни или бели петна, които растат и променят формата си, или застояла миризма, която не изчезва, независимо какво правите или как чистите.

Износване

Износването и разкъсването на килим може да накара една къща да изглежда бедна и мръсна, без значение колко е чиста. Килимните влакна често стават сплъстени и се начупват само за 3-5 години. Може да се очаква един килим да издържи едва 5-15 години от първоначалната покупка и монтажа, така че ако вашият започне да изглежда зле, тогава вероятно е време да го замените. Зоните, които стават жертва на най-много износване, обикновено са коридорите, стълбите и всекидневните.

Петна

Ако вашият килим е оцветен с нещо, което не може да се почисти, значи е време да посетите магазина. Петната обикновено са само резултат от нормалното износване, въпреки че всякакви злополуки се случват и ако се случат с червено вино, горчица или кафе, шансовете ви не са големи.

Петната загрозяват килимите и следователно цялата стая. Мръсният килим е равно на обезценен дом, така че ако възнамерявате да продавате или давате под наем, е разумно да го замените!

Миризма

Първото нещо, което хората забелязват във вашата къща, когато влизат в нея, е миризмата, а старият килим със сигурност има свой специален аромат. Краката, алергените, замърсяванията и петната от храна и напитки могат да създадат ужасна миризма в килима след години натрупване. Ако вашият килим мирише зле и сте опитвали всичко, за да се справите с този проблем, но без успех, ви е време за нова покупка.

Възраст

Килимите са проектирани да издържат само между 5-15 години. Повечето хора не заменят своя килим толкова често, особено хазяите, които се опитват да спестят пари. Колко от нас, честно, знаят на колко години е наистина килимът вкъщи?

Ако подозирате, че вашият започва да остарява и възрастта вече му личи, трябва да го замените.

Алергии

Мръсотия, прах, акари, цветен прашец и много други вещества, причиняващи дискомфорт, се крият в килимите и независимо колко често или щателно почиствате килима си, те ще намерят място там. Редовното почистване е важно за поддържането на добра хигиена и здраве в дом с килим. И все пак един килим може да се почиства само няколко пъти, преди да започне да се износва и дори най-щателното почистване може да остави алергени след себе си.

Важно е вашият килим да се почиства професионално поне веднъж годишно, за да поддържате живота му, но имайте предвид, че такова почистване твърде често може да съкрати живота му.

И, помнете: здравето е на първо място.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече