сряда, август 12, 2020

Акад. Георги Марков: Нашите войници се сражаваха геройски в Първата световна война, но политиците ни не бяха на тяхната висота

Нашите войници, нашите дядовци наистина бяха юнаци и герои в Първата световна война. Жертвите са близо 200 хиляди млади български мъже – войници от действащата Българска армия. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“ историкът акад. Георги Марков.

„Ние, разбира се, ще тачим тяхната памет и ще настояваме да се възстановят паметниците по бойните полета в Македония и Северна Добруджа, в Поморавието, защото те са се сражавали за една справедлива национална кауза. Но за жалост политиците не бяха на равнището на нашите войници и офицери. Те не можаха да се възползват от победите на Българската армия по бойните полета и да стигнат да един победен мир“, отбеляза историкът.

Академик Георги Марков подчерта, че българските политици страдат от сателитен синдром във външната политика през последните 140 години.

„Българските политици предпочитат по-лесната политика. Залагат, както днес се изразяваме, на „големия брат“. Само че империите не са вечни, те също загива. Залагали сме и на Царска Русия, която се разпадна и на Съветския съюз, но и той изчезна. Кайзеровият райх, който трябваше да направи една битова Европа, една средна Европа, включително България, по пътя към Близкия Изток, загина преди 100 години. След това имаше един хилядолетен Трети райх на Хитлер, но той изтрая 12 години и половина, посочи Георги Марков.
Историкът подчерта, че истинската дума за Ньойския мирен договор е „диктат“, защото в случая няма никакви преговори. Българската делегация е пленник, на когото се поставят условия, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече