неделя, ноември 29, 2020

Близките ви липсват ужасно много? Ето няколко стратегии за справяне със ситуацията

В петък с приятелките ми си пийнахме доста вино, в събота бях на семеен обяд, а в неделя си поиграх с племенниците ми. Беше един чудесен уикенд, но всъщност не съвсем… Защото в него липсваше нещо много важно – човешкият контакт. Всички тези събирания се осъществиха онлайн и пред мен не стояха моите близки от плът и кръв, а куп пиксели на екрана на лаптопа ми.

С приятелките ми не успяхме да се чукнем с чаши на живо и да чуем техния звън, не успях да прегърна родителите си, нито пък да тичам след племенниците ми и да си играем на криеница. Разговаряхме, усмихваме се едни на други, пращахме си въздушни целувки и благодаряхме на съвременните технологии, че все пак се виждаме.

Но в очите на всички ни имаше тъга. Защото нищо не може да измести живия контант, дори и добрата интернет връзка. 

„Има добри дни, в които си казвам, че всичко ще бъде наред и най-важното е да бъдем здрави и в безопасност. Но има и дни, в които близките ми липсват ужасно много и не спирам да мисля за ценните мигове, които пропускаме, докато сме разделени“.

Със сигурност всички се чувстваме по този начин и имаме близки, които не сме виждали отдавна, а копнеем да ги прегърнем. Психолозите дават няколко ценни съвета за това как да се справим с тази тежка ситуация и да помогнем на психиката си.

Ето ги и техните съвети:

Правете си редовни срещи- определете си час, в който всеки ден да се виждате в Skype или пък Zoom. Така ще се почувствате по-свързани и ще има какво да очаквате с нетърпение.

Правете нещо заедно – не можете да сте заедно физически, но можете да четете едни и същи книги, да гледате едни и същи филми/сериали и след това да ги обсъждате по телефона. Това ще ви сплоти и разсее.

Опитайте да мислите позитивно – да, лесно е да се каже, но е трудно да се направи. За да излезе наяве позитивното в ситуацията, позволете си да дадете първо воля на всичко негативно – на страха, притеснението, тъгата. Те ще преминат и ще направят място и за всичко останало и хубаво. Важното е да не подтискате чувствата си.

Не си поставяй срокове и очаквания – никой не знае до кога ще продължи извънредното положение, ето защо не бива да имаш точни очаквания за края на всичко. Живей ден за ден. Приеми факта, че днес близките ти липсват, но не се змаисляй още колко време ще ти липсват. 

Планирайте нещо забавно, което да направите заедно в бъдеще – да, никой не знае кога ще свърши всичко това, но това не значи, че не трябва да мечтаем за бъдещето. Говорете си кои места искате да посетите заедно след края на карантината, това ще повдигне духа ви!

Помни, че нищо не трае вечно – И това ще мине. Нещата ще се променят. Ще станат по-добри. 

Източник: Edna.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече