сряда, май 27, 2020

Борисов обяви олекотяване на карантинните мерки

„От утре инструкторите за издаване на свидетелство могат да работят. Индивидуалните спортове, не обаче състезанията, на открито може да бъдат подновени.

Те могат само да помогнат на здравето. Навсякъде трябва да се спазва дистанция. Вирусът няма да мине за година или две, трябва да се научим да живеем с него.“

Заведенията на открито ще заработят по ясни правила с правила за дистанция.

Това обяви Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка с мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с коронавируса COVID-19.

„Бил затворен щаба. Той вчера работи цял ден, днес работи цял ден и след малко ще кажа какви мерки сме обсъдили, там където има разнобой и разногласие и не сме убедени. Как може да излезе опозиционен лидер и да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа. Поредната лъжа, която не знам какво цели, посочи премиерът.

„Искам да изкажа съболезнования към двамата починали лекари. Истински страдаме и съжаляваме за тях. Отново се потвърждава това, което казахме за тях“, заяви премиерът. „Всички, които спазваха дистанцията да не съжаляват. Благодарение на тях имаме тези резултати. За съжаление, хората на първа линия, на фронта, винаги дават жертви. Ние страдаме и скърбим за тях. Всички, които си останаха по домовете – едно голямо благодаря. Благодарение на вас сме на този етап. Чудя се дали аз да кажа“, допълни Борисов.

„Индивидуалният спорт на открито – след като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на дистанцията, но от днес планините, дай Боже, да работят както искаме. Всички зелени хора, доброволци и ние да спазваме мерките. Ако се вдигне този пик след мерките, които налагаме, нека да се знае, че не са икономически или финансови, а даваме въздух на хората, в полза на здравето и психиката им. Тази мярка се подкрепя на 100 процента от щаба“, посочи премиерът.

Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението трябва да осигури дезинфекция“, посочи още той. „Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва – оменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта.

Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него„, категорично заяви премиерът. Той допълни, че няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията.

Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението“, заяви Борисов. „Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка.

В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение„, каза още премиерът. Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат.

„Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души“, допълни Борисов.

На брифинга присъстват още министърът на транспорта Росен Желязков, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, министрите на здравеопазването и вътрешните работи – Кирил Ананиев и Младен Маринов.

„Проф. Мутафчийски е един от най-добрите коремни хирурзи, в ТОП 3 на хирурзите в България. Доц. Ангел Кунчев пък е специалист в епидемологията. Той организираше борбата с морбилите и всеки взрив с хепатит А. Искам да благодаря, че бяхме поканени и успяхме да бъдем полезни“, каза проф. Кантарджиев.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече