петък, октомври 15, 2021

Дългосрочното лечение с тестостерон при мъжете

Дългосрочното лечение с тестостерон при мъжете води до намаляване на теглото и размера на талията.

При мъжете с дефицит на тестостерон значителната загуба на тегло е допълнителна полза от заместителната терапия с тестостерон за повечето пациенти, участвали в новото проучване.

  • „Значителната загуба на тегло, открита в нашето проучване – средно 36 паунда – беше изненада“, казва водещият автор на изследването Фарид Саад, доктор по медицина, от централата на Bayer Pharma в Берлин.

Въпреки че при предишни проучвания с използване на тестостеронова терапия при мъже с дефицит на тестостерон постоянно са наблюдавани промени в телесния състав, като повишена мускулна маса и намалена мастна маса, Саад каза, че нетният ефект върху теглото в тези проучвания не се е променил.

Саад обаче заяви, че тяхното немско проучване е продължило най-малко две години и е използвало дългодействащи инжекции на тестостерон. Изследователите възстановяват тестостерона до нормални нива при 255 пациенти с дефицит на тестостерон („хипогонадизъм“), чиято средна възраст е била близо 61 (от 38 до 83 години).

Лечението продължи до пет години с инжекции, насрочени за ден 1 след 6 седмици и след това на всеки 12 седмици след това. Пациентите не спазват контролирана диета или стандартна програма за упражнения, но получават съвети за подобряване на навиците си в начина на живот.

Мъжете тежат средно 236 паунда преди лечение с тестостерон и 200 паунда след лечение (106,2 срещу 90 килограма), съобщават авторите. Съобщава се, че загубата на тегло е продължителна, като средната загуба на тегло варира от около 4% след една година лечение до над 13% след пет години.

Освен това мъжете губят средно около 8,8 сантиметра около талията си. „Тези резултати са обнадеждаващи, защото проучванията показват, че лекарствата за отслабване и интервенциите в начина на живот са били до голяма степен неуспешни, особено в дългосрочен план“, каза Саад.

Дефицитът на тестостерон става все по-чест с напредването на възрастта.

Повечето доктори казват, че много мъже на средна възраст с дефицит на тестостерон са с наднормено тегло, поради което съществува „порочен кръг“ на затлъстяването и ниския тестостерон.

  • „Затлъстяването е свързано с намален тестостерон, а ниският тестостерон причинява наддаване на тегло“,.

Заместването на тестостерон е стандартното лечение за повечето мъже със симптоматичен дефицит на тестостерон, както се препоръчва от Ендокринното общество. В проучване на много лекари, лечението използва бавно освобождаваща се инжекционна форма на мъжки хормон (тестостерон ундеканоат), която все още не се предлага в Съединените щати. Продава се в Европа, Латинска Америка, Австралия и части от Азия и Африка. Също така за увеличаване на тестостерона и сексуалната функция може да се използва Камагра (сексуален стимулант), които се предписва също при нарушена еректилна функция при мъжете.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече