вторник, януари 19, 2021

Плюсове и минуси при терапията с тестостерон за възрастни мъже

Тялото на мъжа произвежда по-малко тестостерон на възраст след 40 години.

По-ниските нива на тестостерон са свързани с намалена мускулна сила, инсулинова резистентност и лошо когнитивно представяне.

Поради тези причини все повече мъже се обръщат към терапията с тестостерон. Въпреки това, терапията има своя известен набор от рискове и ползи.

Следващата статия разглежда някои от тези точки.

Тестостероновата терапия се оказва отлично решение за увеличаване на мускулната маса, подобряване на паметта и умствената дейност, повишаване на либидото и повишаване на енергийните нива.

Въпреки това, ползите от тази терапия за лечение на свързани с възрастта проблеми при мъжете все още се нуждаят от подходящи изследвания.

Тестостеронът е основният андрогенен хормон, отговорен за нормалния растеж и развитие на мъжките репродуктивни органи и поддържането на вторичните полови характеристики.

Д-р Тод Ниполдт, доктор по медицина, клиника Майо, Рочестър казва:

„Ние просто не можем да предскажем всички потенциални вредни ефекти на хормоните, въпреки че на повърхността те могат да изглеждат полезни.“

Класическата терапия с тестостерон се въвежда като лечение за мъже с ниски нива на тестостерон (хипогонадизъм), но напоследък здравите възрастни мъже започнаха да приемат тази терапия като крайна формула против стареене.

Въпреки че това има някаква разумна логика, не е имало обширни дългосрочни изследвания по въпроса.

По този начин терапията трябва да се разглежда в светлината на различните странични ефекти зад очевидните полезни ефекти.

Дори да няма достатъчно изследвания по въпроса, възможните рискове от терапията с тестостерон включват проблеми с простатата и безплодие. За да проверите нивата на тестостерон, посетете Вашия лекар.

Това може да стане чрез извършване на кръвен тест. Има някои често срещани симптоми, които показват възможни ниски нива на тестостерон, но те могат да бъдат тълкувани погрешно.

Ето защо се препоръчва да направите тест, преди да решите дали имате нужда от такава терапия или не.

Възможни промени, които се случват в тялото поради дефицит на тестостерон:

1. Намаляване на мускулната маса и сила, с увеличаване на телесните мазнини.

2. Промени в нивата на холестерола

3. Намален хемоглобин и евентуално лека анемия

4.Чупливи кости (остеопороза)

5. Намалено окосмяване по тялото

6. Промени в холестерола и липидите

7. Намалена енергия

8. По-малко сексуален интерес или потентност

9. Депресивно настроение

Ако усетите горните признаци и симптоми, обърнете се към Вашия лекар.

По този начин можете да получите подходящата помощ и той да определи причината за вашите симптоми и да препоръча най-добрия план за лечение.

Тук се споменават възможните ползи и рискове от терапията с тестостерон. Но ако желате повече информация относто тестостерона моля посетете Anabol.bg

Плюсове:  възстановяване на сексуалната функция – предотвратяване на загуба на кост и увеличаване на костната минерална плътност – защита срещу сърдечни заболявания (атеросклероза) – подобряване на мускулната маса и сила – подобряване на растежа на косата и състоянието на кожата на тялото – подобряване на сексуалното желание – увеличаване на енергията – намаляване на раздразнителността и депресията – подобряване на когнитивната функция

Минуси: – стимулиране на ирационален (доброкачествен) растеж на простатата – стимулиране на растежа на рак на простатата, който вече е налице – уголемяване на гърдата.

  • гинекомастия – стимулиране на растежа на рак на гърдата, който вече е налице – причиняване на свиване на тестисите.
  • тестикуларна атрофия – ограничаване на производството на сперматозоиди.
  • безплодие – стимулиране на излишното производство на кръв.
  • полицитемия, което може да доведе до инсулт – кожни реакции – задържане на течности – алопеция – причиняват или влошават сънна апнея.

Уверете се, какво сте научили достатъчнo !

Научете повече за терапията с тестостерон, преди да започнете да я използвате, за да можете да вземете най-доброто решение за вас и вашето дългосрочно здраве.

Отказ от отговорност: тази статия е само с информационна цел и по никакъв начин не се опитва да замени съветите, предлагани от експертите по въпроса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече