петък, септември 17, 2021

Доказано: Кучетата откриват коронавирус по-бързо от PCR тестовете

Кучета, работещи на летище „Вантаа” в Хелзинки, гарантират „почти 100%“ откриване на коронавирус много по-рано от PCR тестовете, съобщи ТАСС. Това бе доказано с експеримент от учени.

По време на изпитанията бяха тествани около 100 пътници на ден с животни. Пристигащите бяха помолени да се подредят и да избършат лицата си със салфетка. След това я поставиха в буркан и я дадоха на кучетата да помиришат. Животните се обучават да показват възможно заразяване с определени движения. Ако кучето предупреди персонала, че тестът е положителен, пътникът се подлага на PCR тест.

До момента в експеримента са участвали около 2200 пътници и 16 кучета, които работят на смени. Туристите се подлагат на „кучешкия тест” доброволно. Според Анна Хилм-Бьеркман от Университета в Хелзинки, използването на „кучета-снифъри” може да осигури евтина и бърза алтернатива на тестването със по-скъпите PCR-тестове на летищата. В момента този тест струва на летището в Хелзинки 300 000 евро. „Знаем, че респираторните заболявания като COVID-19 променят телесната миризма, така че има много голям шанс кучетата да я открият“, каза професор Джеймс Логан, председател на катедрата за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече