неделя, юни 20, 2021

Икономист: Помощта за хората и бизнеса закъсня, идва тежка криза

България тепърва навлиза в тежката рецесия, в каквато са вече някои от големите икономики в света. Това заяви специалистът по международна икономика Агоп Каспарян в интервю за Epicenter.bg.

„Искрено се надявам да съм лош пророк, но всички действия и икономически мерки, които се приеха от правителството говорят за това. ЕЦБ прогнозира спад от над 8% в еврозоната само за 2020 г, а в България спадът е над 10%“, посочва Каспарян.

Профессор Антоан Пелиссоло, психиатър и началник на отделение в университетския болничен център в Кретей, автор на книгата „Вие сте своят най-добър психотерапевт“ все пак е обнадежден:

„Подобни реакции са напълно нормални, отчитайки контекста. Те преди всичко говорят за спазването на правила на социално дистанциране и бариерни жестове, а така също са и отговор на страха, предизвикан от епидемията или на стреса от карантината, а  после от нейното прекратяване.“Фани, която е  прекарала два месеца в изолация е мисли така: „Два месеца се лекувах с шоколад. Вярвам, че това ми помогна на преодолея тревогата… Но днес ми е трудно без него.“

Може ли карантината да пораждат такива патологии? Ситуацията с коронавируса се оказа отлична почва за развитието на нашите обикновени ритуали. Така се случва и с Гийом, който е побъркан на тема чистота и в този период  придоби възможността на две два дни да стерилизира дома си: „Жена ми мисли, че съм луд, но аз не виждам проблем“, казва Гийом.

В случая с Гийом може би няма проблем, тъй като неговата любов към чистотата не е от вчера. Според Пелиссоло са важни два елемента – постоянството и интензивността на реакцията. 

„Те могат да бъдат временни и не много агресивни. Трябва да изчакаме няколко седмици и да се попитаме дали успяваме да запазим контрол. Чувстваме ли, че владеем ситуацията или не се справяме с нея? Продиктувани ли са постъпките ни от подбуда или тревожност? Става ли поведението ни дългосрочно, изострят ли се нежеланите фактори?“Нашите малки приумици могат да станат болезнени. Тогава е добре да се поговори с лекар или психолог. Епидемията е могла да пробуди, скрити до момента стари страхове, дисфункционални убеждения, по-рано оставали без последици. Важно е да можем да се изказваме, без излишно драматизиране и без да се чувства вина, за да не се поддържа подобно състояние и да не се навлезе в един порочен кръг, съветва професорът.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече